OBIČAJI NA VASKRS: Znate li šta je KOMKANJE i zašto ne smete da odete na spavanje pre ponoći?


IZVOR: Aleksandar Novaković - 04.05.2024 | 12:47


Vaskršnji običaji u Srbiji su duboko ukorenjeni u tradiciju i nose sa sobom različite simbolike i verovanja.

Foto: Shutterstock
OBIČAJI NA VASKRS: Znate li šta je KOMKANJE i zašto ne smete da odete na spavanje pre ponoći?

Ustajanje rano ujutru je deo običaja, ali leći pre ponoći se smatra lošim predznakom za narednu godinu. Veruje se da ono što radite na Vaskrs određuje tok cele godine.

Čuvarkuća - simbol za sreću i blagostanje

Prvo jaje obojeno u crveno, poznato kao "čuvarkuća", nosi posebnu simboliku. Smatra se da ovo jaje ima moć da čuva domaćinstvo i donosi sreću i blagostanje. Tradicionalno se zakopavalo u dvorištu ili polju kako bi zaštitilo useve, a verovalo se da bi greška prilikom rukovanja ovim jajetom mogla doneti lošu sreću.

Umivanje sa uskršnjim jajem

Vaskršnje jaje, bosiljak, zdravac i dren potapali su se preko noći u vodu, a ujutru se tom vodom umivalo. Deci su obrazi trljani crvenim jajima kako bi ostala zdrava tokom cele godine.

Pričešće u prirodi i "komkanje"

U nekim delovima Srbije, pričešće se obavljalo ne samo u crkvi, već i u prirodi. Postojala je tradicija "komkanja", gde su se u vino potapale određene biljke i komadići uskršnjeg kolača, a zatim su svi ukućani pili tu "komku" i preskakali sekiru na pragu kuće, izražavajući želje za sreću i napredak.

Simbolično jelo i posebni hlebovi

Jagnjetina i govedina se tradicionalno jedu za Vaskrs, pri čemu jagnjetina simboliše Isusa. Takođe, za ovaj praznik se peku specijalni hlebovi poput "kovržanjaka" - lepinje sa umetnutim celim jajetom, koje se razmenjuju među prijateljima.

Tradicija traženja uskršnjih jaja

Na sam dan Vaskrsa, tradicija je da se po dvorištu i kući kriju jaja i slatkiši koje deca potom traže, što predstavlja jedan od omiljenih običaja među najmlađima. Ovi običaji su deo bogate uskršnje tradicije koja se prenosi s kolena na koleno, čuvajući duh zajedništva i radosti praznika.

BONUS VIDEO: