STARI MUZEJSKI TRIK: Dodajte u vodu samo jedan magični sastojak, i prašinu nećete morati da brišete nedeljama!


IZVOR: Aleksandar Novaković - 01.06.2024 | 16:59


Stari i provereni muzejski trik sa dodavanjem glicerina, promaniće vaš način čišćenja zauvek

Foto: Shutterstock
STARI MUZEJSKI TRIK: Dodajte u vodu samo jedan magični sastojak, i prašinu nećete morati da brišete nedeljama!

Glicerin je veoma poznat po svojoj sveopštoj primeni, ali manje je poznato da može da se koristi kao odlično sredstvo za čišćenje.

Nekoliko kapi glicerina u vodi za čišćenje može da donese neverovatne rezultate. Evo nekoliko saveta kako da iskoristite glicerin za čišćenje:

Brzo i efikasno čišćenje podova

Jednostavno dodavanje nekoliko kapi glicerina u kantu vode može značajno poboljšati čišćenje prljavih podova. Ova metoda je efikasna i brza, a rezultati su iznenađujući.

Uklanjanje prašine i održavanje čistoće

Dodavanje malo glicerina u posudu sa vodom za brisanje može značajno produžiti period između čišćenja, jer prašina neće biti vidljiva najmanje 10 dana. Ova metoda se čak koristi u muzejima za održavanje čistoće površina.

Foto: Shutterstock

Stari muzejski trik za čišćenje kuće

Uklanjanje fleka na tkanini

Stavljanje nekoliko kapi glicerina na fleku, a zatim ispiranje vodom sa malo posoljavanja može biti vrlo efikasno u uklanjanju fleka. Takođe, mešavina glicerina i soli može biti korisna za uklanjanje fleka od čaja, kafe ili čokolade.

Održavanje kožnog nameštaja

Ukoliko ste ogrebali kožni nameštaj, glicerin može biti spas. Samo ga obrišite pamučnom krpom umočenom u glicerin, i ponovite postupak nekoliko puta za optimalne rezultate.

Čišćenje prozora

Pomešavanje glicerina i etil alkohola u odnosu 1:10 može biti odlično sredstvo za čišćenje prozora. Ovaj rastvor će održati prozore čistim dugo vremena, sprečavajući nakupljanje prašine i prljavštine.

BONUS VIDEO: