RUSKO ČUDO: Susam i prah od ljuske jajeta jačaju kosti
IZVOR: - 15.05.2018 | 04:15
Sa prevencijom od ove bolesti treba početi u mladosti, pa ostaviti pušenje i alkohol, obratiti pažnju na kilažu, baviti se fizičkim aktivnostima, a najvažnije je unositi dovoljnu količinu kalcijuma, proteina i vitamina D iz povrća i voća.
Zlatno doba, posle 50. godine, za većinu žena znači i muke sa osteoporozom, od koje boluje 75 miliona ljudi u svetu. Dugo se mislilo da se ova bolest može sprečiti češćim konzumiranjem mleka, međutim, najnovija istraživanja pokazuju upravo suprotno.
Većina žena sa dijagnozom osteoporoze je u postmenopauzi. U pitanju je metaboličko oboljenje koje karakteriše progresivno propadanje kostiju usled smanjenja njihove gustine. Slabljenje kostiju može dovesti do lomova i fraktura, posebno do frakture kuka, što je teška, čak i smrtonosna povreda. Osteoporoza je tiha bolest, a ljudi uglavnom saznaju da je imaju tek kad dođe do preloma neke kosti. Do tada su one već izgubile gustinu, postale tanke, lomljivije, porozne.
Načelnica odeljenja za neuroendokrinologiju i osteopatiju FGBU centra za istraživanje endokrinologije ministarstva zdravlja Ruske Federacije prof. dr Ljudmila Rožinska kaže da bi sa prevencijom od osteoporoze trebalo početi već u ranoj mladosti.
Foto: pixabay.com
- Važno je da mladi ljudi shvate da moraju misliti na sebe u budućnosti i spasti se bolesti kao što je ova. Trebalo bi zbog toga da prestanu sa pušenjem, obrate pažnju na kilažu, da što češće hodaju, plešu, skijaju i bave se fizičkim aktivnostima. Moraju smanjiti unos alkohola, a najvažnije je da jedu hranu sa dovoljnom količinom kalcijuma, proteina i vitamina D, kojih najviše ima u povrću i voću - savetuje dr Rožinska.
Ona ističe da lečenje osteoporoze zavisi od vrste ove bolesti.
- Sve zavisi od toga da li postoji prelom ili ne. Takođe, lečenje zavisi i od posvećenosti samih pacijenata tretmanima koji su im propisani. Izbor lekova za osteoporozu je efikasan, sprečava gubitak kostiju i stimuliše formiranje kostiju. Važno je i da pacijent pronađe dobrog lekara, koji je posvećen i pažljiv - kaže dr Rožinska.
Inače, u Srbiji od osteoporoze boluje više od pola miliona žena i 200.000 muškaraca.
Više mleka ne znači i jače kosti
Posle pažljivog proučavanja čak 34 studije iz 16 zemalja, istraživači na Univerzitetu Jejl zaključili su da su zemlje sa najvišom stopom osteoporoze ujedno i one u kojima se konzumira najviše mlečnih proizvoda. Afroamerikanci, koji prosečno uzmu više od 1.000 mg kalcijuma na dan, imaju devet puta veću šansu za lom kuka od ljudi iz Južne Afrike, gde je dnevni unos samo 200 mg.
Foto: pixabay.com
Naučnici sa Harvarda koji su pratili 78.000 žena tokom 12 godina otkrili su da su one koje su pile najviše mleka imale lomove mnogo češće od žena koje ga nisu pile. Uprkos uvreženom mišljenju, usvajanje kalcijuma iz mleka je lošije nego iz biljnih izvora, samo oko 30 procenata, a iz prokelja, brokolija, lisnatog kelja više od 60 procenata.
Povećan unos biljnih, a smanjen unos životinjskih proteina mogao bi takođe da pomogne kod gubitka koštane mase jer se pokazalo da se kalcijum iz organizma ubrzano gubi unosom veće količine životinjskih proteina iz biljnih izvora. Što se tiče voća i povrća, čak pet odsto bolju mineralizaciju kostiju imale su žene koje su jele više voća i povrća od žena koje nisu. Ovo je važna navika, posebno u detinjstvu, jer dobra gustina kostiju u ranom uzrastu često bude pokazatelj boljeg stanja tokom celog života.
Lečenje prahom iz jajeta
Prah od ljuske jaja se uglavnom sastoji od kalcijum-karbonata i po sastavu neverovatno liči na sastav naših kostiju i zuba. Naučnici su dokazali da je ljuska od jaja idealan izvor kalcijuma, koji organizam lako apsorbuje. Vrlo ju je lako koristiti, nije skupa, a što je najvažnije, preparat možete napraviti i sami.
Foto: pixabay.com
1. Jaja prethodno operite topom vodom i sapunom, pa ih dobro isperite.
2. Poželjno je, a za decu obavezno, da ljusku na pet minuta stavite u ključalu vodu. Ljuska od tvrdo kuvanih jaja nešto je manje aktivna (korisna), ali zato potpuno spremna za upotrebu, bez ikakvog rizika po zdravlje.
3. Izgnječite ljusku od jaja u prah (najbolje u avanu, a ne u mlinu za kafu). Uzimajte svako jutro s kravljim sirom ili kašom po četvrtinu kašičice. Kura traje 15-20 dana, a sprovodi se dvaput godišnje.
Dnevno do 1.000 mg kalcijuma
Kalcijum je izuzetno važan mineral i ne treba zanemariti njegov unos, a preporuke su od 600 do 1.000 mg na dan. Kako suplementi kalcijuma nose kardiovaskularni rizik, najbolje i najbezbolnije je uzimati ga iz hrane: zeleno lisnato povrće, posebno kupusnjače: brokoli, kelj, prokelj, raštan, karfiol. Dobri izvori su i susam, badem, tofu, suve smokve, mak.