NARODNA MEDICINA: Bosiljak čuva srce
IZVOR: Dragana SIMIĆ - 21.05.2018 | 04:15
Kao izvor magnezijuma, vitamina B6 i beta-karotena, štiti krvne sudove i smanjuje mogućnost infarkta.
Bilo da ga koristite kao začin i dodatak jelima, kao čaj ili ulje, veruje se da će bosiljak izlečiti gotovo sve zdravstvene tegobe. Od davnina se koristi kao snažan antioksidant, čuvar srca, ali i kao snažan protivnik stomačnih problema i kašlja.
Mnogi narodi i različite religije smatraju ga svetom biljkom. Poreklom je iz Indije, a monasi su je doneli u Evropu u 12. veku. Rimljani su bosiljak poistovećivali s ljubavlju i odanošću. Verovalo se da će muškarac zauvek voleti ženu od koje primi grančicu bosiljka.
Foto: pixabay.com
Ova začinska biljka štiti srce i krvne sudove i dobar je izvor vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje potencijalno opasnog molekula homocisteina. Magnezijum pak opušta mišiće i krvne sudove, čime pospešuje protok krvi i smanjuje rizik od nepravilnog srčanog ritma. Tako se i bosiljak koristi preventivno protiv infarkta.
On je i snažan antioksidans koji prirodno štiti telo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i sprečava starenje ćelija. Jedan od antioksidansa iz bosiljka je beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A. Sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku i tako štiti srce i krvne sudove.
Bosiljak ublažava probavne tegobe, grčeve u stomaku i gasove.
Od bosiljka se pravi i eterično ulje koje se koristi za lečenje rana i infekcija. Ovo ulje oslobađa organizam od virusa i bakterija. Uspešno se bori protiv raznih vrsta zapaljenja, bola i umora. Ulje bosiljka je dobar diuretik koji smanjuje zadržavanje vode u organizmu.
ČAJEVI OD BOSILJKA
Za lečenje jetre i gihta
Sastojci:
- kašičica sušenih listova bosiljka
- 250 ml vode
Priprema: Listove bosiljka prelijte vrelom vodom i poklopite. Posle 10 minuta procedite i poslužite. U toku dana pijte najviše dve šolje između obroka. Nakon osam dana napravite pauzu od dve nedelje i nastavite sa lečenjem. Čaj ne treba sladiti.
Foto: pixabay.com
Protiv gasova
Sastojci:
- 30 do 50 g listova suvog bosiljka
- litar vode
Priprema: Listove prelijte ključalom vodom i ostavite 20 minuta da odstoje. Procedite i pijte po šolju čaja neposredno posle obroka.
Protiv grčeva u stomaku
Sastojci:
- 3 g svežih listova bosiljka
- 150 ml vode
Priprema: Bosiljak sipajte u vrelu vodu i poklopite. Nakon deset minuta procedite čaj i pijte.
Protiv glavobolje izazvane stresom
Sastojci:
- 100 g bosiljka
- 150 g matičnjaka
- 50 g gloga
- 250 ml vode
Priprema: Pomešajte sve biljke, a za čaj koristite dve supene kašike smeše. Prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i zasladite po želji.
ULJE OD BOSILJKA
Sastojci:
- čaša svežih listova bosiljka
- litar sveže vode
- 3 čaše suncokretovog ulja
- čaša ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema: Uzmite veću posudu na koju ćete staviti cediljku, a u nju sveže listove bosiljka. Ključalu vodu prelijte preko tih listova, a zatim ih odmah isperite hladnom vodom. Time zaustavljate proces kuvanja bosiljka. Ostavite ih neko vreme da se osuše. Postavite ih između dva papirnata ubrusa i lagano pritiskajte kako bi se odstranila sva voda. Ako je potrebno, promenite i nekoliko ubrusa dok ne iscedite svu vodu iz njih. Tako blanširane listove stavite u blender, dodajte ulje i miksajte dok ne dobijete sjedinjenu masu. Ovu pripremljenu smesu sipajte u posudu sa debljim dnom i stavite na umerenu vatru. Smesu neprestano mešajte da ne zagori. Za nekoliko minuta boja će se promeniti u smaragdnozelenu i tada je ulje gotovo. Skinite ga sa vatre, pustite da se prohladi i spremno je za upotrebu.
PESTO SOS OD BOSILJKA
Sastojci:
- 3-4 šolje listova od bosiljka
- 3 čena belog luka
- 100 g parmezana
- 20 g pinjola (ili 50 g indijskog oraha)
- 1-1,5 dl maslinovog ulja
- kašičica (ili manje) soli
Priprema: Operite bosiljak, izmiksujte ga u blenderu s belim lukom i pinjolama. Dodajte parmezan, postepeno dolivajte maslinovo ulje i još miksujte da se sve sjedini u masu poput majoneza.