ŠTA JESTI, A ŠTA IZBEGAVATI: Namirinice koje farbaju zube
IZVOR: E. S. T. - 05.07.2018 | 04:15
Ako imate problem sa bojom zuba, smanjite unos kafe, vina ili sokova, a belinu im vratite konzumiranjem namirnica poput celera, brokolija i kruške.
Žuti zubi su savremeni problem i ne zaobilaze ni one koji svakodnevno vode računa o njima. Ipak, da bi vam zubi bili blistavo beli, ne morate da posežete za hemikalijama i agresivnim sredstvima, već je dovoljno da u svoju ishranu uvrstite određene namirnice, a izbacite one koje farbaju zube. Srpski telegraf otkriva koje su to namirnice i kako da ih neutrališete ukoliko ne možete da im odolite.
ČAJ I KAFA
Zeleni i beli čaj imaju najslabiji efekat na boju zuba, ali ostale vrste prednjače među razlozima zbog kojih dolazi do promene boje.
Savet: Mleko i limun neutrališu efekte koje kafa i čajevi imaju na zube.
Foto: pixabay.com
CRVENO VINO
Zbog boje i visokog nivoa tanina utiče na promenu boje zuba.
Savet: Nakon konzumiranja vina preporučuje se da usta isperete vodom, a ne pastom za zube. Ona u tom slučaju može da pogorša uticaj vina na zube.
Foto: pixabay.com
VOĆNI SOKOVI
U sebi sadrže kiselinu koja slabi zube i pojačava žutenje.
Savet: Bobičasto voće i povrće potpomaže proizvodnju pljuvačke i neutrališe uticaj voćnih sokova.
Foto: pixabay.com
CVEKLA I BOROVNICA
Visoka količina hromogena koja se nalazi u ovim namirnicama učiniće vaše zube žutim jako brzo.
Savet: Nakon konzumiranja preporučuje se da usta isperete vodom.
Foto: pixabay.com
ZAČINI
Većina začina, posebno kari i kurkuma, dovešće do žute, a nekad i do crvene boje zuba, čak i nakon samo jednog konzumiranja. Tu boju je jako teško skinuti.
Savet: Zeleni čaj u kombinaciji sa limunom neutralisaće uticaj začina.
Foto: pixabay.com
SODA U BOJI
Zbog velike količine hemikalija dolazi do promene boje zuba. Vremenom se takođe oštećuje i gleđ.
Savet: Odmah operite zube nakon jela i jedite što više prirodnih izbeljivača.
Namirnice za jačanje zuba
Pored izbeljivača, postoje i namirnice koje čuvaju zdravlje usne duplje, a zubari preporučuju sledeće:
ŠARGAREPA štiti sluzokožu usne duplje, jača gleđ, uklanja plak i masira desni.
RIBA sadrži mnogo fosfora koji čuva zdravlje zuba.
Foto: pixabay.com
PERŠUN pored izbeljivanja, zbog velike količine kalcijuma je dobar i za zdravlje zuba.
JABUKA masira desni, uklanja plak i osvežava dah.
KIVI pun je vitamina C i kolagena, koji sprečava krvarenje desni.
CRNI LUK prirodni antibiotik koji ubija mikroorganizme u ustima.
CIKORIJA stimuliše protok krvi u ustima.
SUSAM uklanja plak i jača gleđ.
TVRDI KAČKAVALJ održava pH vrednost i sprečava razmnožavanje bakterija.
ZELENI ČAJ ubija bakterije koje izazivaju karijes i osvežava dah.