RUSI PORUČUJU: Avokado leči 40 boljki
IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 09.07.2018 | 04:15
Studije su pokazale da su ljudi koji ga jedu mnogo zdraviji, nemaju problema sa viškom kilograma i imaju veoma dobar metabolizam.
Ako postoji univerzalni lek za sve boljke, onda je to avokado. Ova voćka pomaže u rešavanju više od 40 zdravstvenih problema, sadrži čak 26 vitamina i minerala neophodnih za organizam, zbog čega ga nazivaju superhranom, a brojne studije pokazale su da su ljudi koji jedu avokado mnogo zdraviji, nemaju problema sa viškom kilograma i imaju veoma dobar metabolizam.
Nutricionista Ljudmila Denisenko kaže da je avokado neverovatno voće koje nije ni kao jedno drugo. Sto grama sadrži 160 kalorija, pa i pored toga poseduje vrlo značajnu zdravstvenu vrednost jer se njegove masti sastoje uglavnom iz nezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju nivo holesterola u krvi, odnosno povećavaju udeo dobrog HDL holesterola, objašnjava Denisenkova. Istraživanja su pokazala da ljudi koji često jedu avokado imaju znatno manji rizik od pojave srčanih bolesti.
ENERGETSKI RUDNIK
Pored toga, ova voćka obiluje vitaminima C, A, E, D, K, kompleksom vitamina B i mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, mangana, gvožđa, fosfora, bakra, cinka, natrijuma, selena, ali je zbog kalijuma najdragoceniji. Naime, kalijum je nutrijent koji većina ljudi ne unosi dovoljno. On je važan jer pomaže u obnovi ćelija organizma, ali ima i druge važne funkcije. Avokado je pun kalijuma jer samo 100 grama ovog voća sadrži 14 procenata minerala. Nekoliko studija je potvrdilo da veći unos kalijuma smanjuje krvni pritisak, koji je glavni uzročnik srčanih udara i bolesti bubrega. Dobar je izvor antioksidansa glutationa, koji se bori protiv slobodnih radikala i samim time štiti od raka. Oleinska kiselina sadržana u avokadu posebno je dobra kod raka dojke. Osim što može sprečiti pojavu tumora, avokado ublažava i nuspojave i neugodne posledice hemioterapije.
IDEALAN ZA ŠEĆERAŠE
Posebno je preporučljiv za šećeraše jer visok udeo topivih vlakana poboljšava kontrolu nivoa glukoze, dok oleinska kiselina ima povoljan učinak na insulinsku rezistenciju. Avokado je takođe namirnica niskog glikemijskog indeksa (GI). Omega-3 i vitamin E u ovom voću održavaju mozak zdravim tako što poboljšavaju dotok krvi i razmenu nervnih impulsa. Klinički je dokazano da vitamin E pomaže u smanjenju progresije Alchajmerove bolesti i smatra se posebno korisnim u ranom stadijumu. Uklanja napetost, osećaj umora, povoljno utiče na rad mišića. Zbog svega navedenog avokado se smatra najkorisnijim plodom na svetu, zaključuje Denisenkova.
Foto: pixabay.com