HRANA I HEPATITIS A: OVO NIKADA NE NARUČUJTE U RESTORANIMA!
IZVOR: Republika - 31.08.2018 | 04:15
Za 20 godina rada s ljudima koji su se otrovali hranom i kojima je osigurao više od 600 miliona dolara odštete, Bil Marler je došao do zaključka da postoji pet vrsta jela koje biste trebali da preskočite na meniju u restoranima
Salata
Ovaj izbor jela koje mnogi smatraju zdravim zapravo je jedna od najrizičnijih opcija za obrok u restoranu. ''Pre ću pojesti suši nego salatu'', kaže Marler i otkriva kako su salata i ostala sirova hrana prepune bakterija i klica koje nose mogućnost zaraze.
Sladoled iz automata
Radnici često ne slede sigurnosne mere, pa je čistoća sladoleda i automata jako upitna i može prouzrokovati velike probleme.
Foto: pixabay.com
Sirovo meso
''Preskočite srednje pečeni hamburger i dobro ga ispecite, ako vam smeta ukus, stavite malo kečapa'', kaže Marler i dodaje kako meso mora biti pripremljeno na 160 Celzijevih stepeni da bi se ubile bakterije poput E. coli i salmonele.
Švedski sto
''Nikada ne jedem hranu sa švedskog stola, uvek ću naručiti s menija'', tvrdi ovaj stručnjak za trovanje koji kaže kako to radi zato što švedski sto ima veći rizik za izlaganje bakterijama zbog ljudi koji mogu hranu dotaknuti, kinuti na nju ili dirati posuđe drugih ljudi.
Hrana iz inostranstva
Marler smatra da je trovanje hranom najbolje izbeći konzumirajući hranu koja je prešla preko što manje ruku i u restoranima koji imaju strogu sigurnosnu politiku.
''Od jagoda iz Egipta možete dobiti Hepatitis A, ali verovatno ne biste uopšte trebali da jedete jagode iz Egipta'', rekao je on za "Business Insider".