Ovo je najzdravija grickalica: Štiti srce, reguliše težinu i jača imunitet!
IZVOR: alo.rs, Republika - 17.11.2018 | 05:15
Ako volite često nešto da grickate imamo predlog za vas. Samo zamenite loše grickalice zdravima, na primer orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, zdravi su za vaš mozak i ceo organizam.
Možete se podmiriti mešavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lešnicima, pistaćima, indijskim orasima, ili možete izabrati samo jednu vrstu.
Što god izabrali, počastićete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom. Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem te čini kožu sjajnom i lepom, izaberite pistaće!
Savršena grickalica za zdravlje i lepotu
Pistaći su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.
Lekovita svojstva pistaćaDobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom. Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam. Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistaća brinete se o svom zdravlju iznutra i spolja. |
Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Pistaći su dobar izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.
Ako imate manjak gvožđa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam pomoći da olakšate ove tegobe. Pistaći doprinose bržem metabolizmu i regulaciji telesne težine. Zahvaljujući udelu vlakana, belančevina i masti pistaći brzo stvaraju osećaj sitosti.
No, bitno je napomenuti da iako pistaći imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s njima svakako treba biti umeren! Najbolje je kupiti neoljuštene pistaće. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je verovatnost da nećete preterati s njihovom količinom.
Recepti:
Pistaće možete konzumirati kao grickalice ili ih dodati u jogurt, supe, salate i druga slana i slatka jela. Na taj način možete da ih uključite u svaki obrok po želji.
Jogurt s pistaćima
Izbegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače ukusa i šećere. Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistaća i lanenih i čia semenki.
Sastojci: jogurt (250 ml); pistaći (2 kašike); čia semenke (1 kašika); semenke lana (1 kašika); začini (po želji). U jogurt dodajte sve sastojke, promešajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da čia semenke ne bi previše nabubrile.
Ovim doručkom ćete pokrenuti svoju probavu i napuniti organizam potrebnom energijom i hranjivim sastojcima.
Salata sa pisatćima
Ova salata se može jesti tokom cele godine, samo će izbor svežeg povrća zavisiti od sezone.
Sastojci: brokoli; kinoa (50 g); šargarepa;leblebija; peršun; limun; maslinovo ulje (1 kašika); pistaći.
Brokoli nasecite na komade i skuvajte. Kinou operite i kuvajte 20-ak minuta. Posebno skuvajte leblebiju. Sve kuvane sastojke stavite u veliku činiju za salatu. Šargarepu i peršun dobro operite. Šargarepu možete narendati ili naseći na kolutiće, a peršun usitnite. Za dresing, pomešajte peršun s limunovim sokom i kašičicom maslinova ulja. Potom dodajte prstohvat himalajske soli i bibera. Možete dodati i druge začine po želji.
U činiju s brokolijem, kinoom i leblebijom dodajte šargarepu i dresing, dobro promešajte i pospite seckanim pistaćima. Ukusna i zdrava salata je gotova.