VELIKA PLJAČKA SRPSKOG ZLATA! Odavno se kovao plan da naši košarkaši NE OSVOJE najsjajnije odličje na OI


IZVOR: Republika/ O.J. - 09.08.2024 | 18:57


Sve je počelo još od "slučajnog" hapšenja Jokićevog brata pred sam početak turnira

Foto: www.profimedia.rs
VELIKA PLJAČKA SRPSKOG ZLATA! Odavno se kovao plan da naši košarkaši NE OSVOJE najsjajnije odličje na OI

Zavera Amerikanaca i Svetske košarkaške federacije (FIBA) s namerom da se Srbija na svaki način spreči da se dokopa olimpijskog zlata u Parizu više ne može da se sakrije. To je dokazano u polufinalu posle neviđene sudijske krađe koja je istopila naših 17 poena prednosti i SAD poslala u finale.

Znali su Ameri da im jedina pretnja dolazi od naše ekipe, predvođene Nikolom Jokićem, od koga su se najviše plašili. Zbog toga su u Pariz poslali najjaču moguću ekipu, rešeni da se konačno dokopaju najsjajnijeg odličja, a kako bi do toga došli nisu birali sredstva. Počelo je još pre Olimpijskih igara, pokušajem da se trostruki MVP poremeti hapšenjem brata, nastavilo se nameštenim žrebom, a okončano brukom u polufinalu koja je raznevila ne samo Srbe, već i čitav košarkaški svet.

- Nijedan tim, nijedan igrač nije izazvao veću zabrinutost SAD od Jokića i Srbije. To je bila osnova za poziv Džoelu Embidu, ali i regrutovanje Stefa Karija, Lebrona Džejmsa i Kevina Durenta da obezbede još jedno zlato. To je držalo Stiva Kera i njegov stručni štab, bez obzira na prethodnu pobedu na Olimpijskim igrama. Bila je to noćna mora koja je skoro oživela - objasnio je ukratko specijalizovani portal ESPN.

Foto: Tanjug/AP

Uhapšen pred OI: Strahinja Jokić
1. Hapšenje tempirano pre prvog meča


Strahinja Jokić, brat srpskog košarkaša Nikole Jokića, uhapšen je i optužen za napad na utakmici Denver Nagetsa, čak tri meseca posle incidenta i samo nekoliko dana uoči prve utakmice na Olimpijadi između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije! Namera je bila jasna: po svaku cenu sprečiti "orlove" da se dokopaju zlata i progurati drim-tim do trona.
Vest o hapšenju izazvala je buru u srpskoj javnosti, pogotovo na društvenim mrežama, gde se konstatuje da se radi o prljavoj igri da se trostruki MVP NBA lige i najbolji košarkaš naše selekcije izbaci iz ravnoteže.

- Kao slučajno sad hapse brata Nikole Jokića pred sam duel s njihovim košarkašima. Ma važi - glasi samo jedan od komentara, koji listom sumnjaju u nameštaljku Amerikanaca.

2. Nameštaljka za polufinale

Mimo svih pravila i procedure, u gluvo doba noći između subote i nedelje objavljen je žreb po kome "orlovi" već u polufinalu idu na američki drim-tim, a pre toga na nezgodnu Australiju. Prema projektovanom kosturu takmičenja, naša selekcija nije mogla da se sretne s Amerikancima pre borbe za zlato.

Prema komentarima na društvenim mrežama, sve je učinjeno kako bi se "mali Rusi", kako na zapadu gledaju na Srbe, sprečili da dođu do same završnice. S druge strane, otvara se i put za domaćine Francuze, koji su bili u drugom delu žreba, s kojima su Ameri računali da će lako izaći na kraju finalu.

Foto: Profimedia

Razbili ih na pripremama: Srbija protiv Francuske
3. Sudijska crna trojka za Srbe

Finale velike pljačke dogodilo se u četvrtak uveče: sudijska trojka, koju je delegirala FIBA, predvođena Tuzlakom Ademirom Zurapovićem i amaterom Huliom Anjalom iz Paname, masakrirala je naš tim u trenucima kad se rezultat lomio.

Čitav meč su se dodvoravali američkoj selekciji, što nije mogao da prećuti ni naš selektor Svetislav Pešić. Vodili su naši čak 17 razlike, drim-tim je bezuspešno pokušavao da smanji prednost, a onda se na 7.20 do kraja desila situacija koja je okrenula utakmicu na stranu SAD: na 11 poena razlike (78:67), sudija iz Paname (inače praktično američke kolonije), svirao je faul Jokića nad Dejvisom, ali je zatim i priznao trojku Kevina Durenta.
Na snimku se jasno vidi da je faul napravljen pre šuta za tri poena.

Foto: BH basket

Glavni arbitar: Ademir Zurapović iz Bosne
4. Ne daju nam ni bronzu!

Da smo mi Srbi svima trn u oku pokazala je i odluka organizatora da sutrašnji meč naše selekcije protiv Nemačke za bronzu zalaže za 11 časova!
Nikom ovaj potez nije jasan, pogotovo što će razlika između ovog meča i finala biti čak 10 sati. Uz to, našim momcima je drastično skraćeno vreme za odmor, za razliku od Francuza koji su svoj meč znatno ranije završili.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić se osvrnuo na momenat iz treće četvrtine kada je američki košarkaš Džoel Embid napravio prodor i postigao koš, upitavši u kojoj zemlji se to za takav potez ne sviraju koraci.

Foto: www.profimedia.rs

Embid protiv Srbije

Italijanska Gazeta delo sport takođe nije imala lepe reči za sudije.
- Amerikanci se vraćaju posle minus 17, pa minus 13 posle 30 minuta, ne gube prisebnost pod pritiskom i vođeni sa 36 poena ogromnog Stefa Karija i tripl-dabla Lebrona Džejmsa uspevaju da savladaju neverovatnu Srbiju koja odavno ljulja san epohalnog iznenađenja. Sve sudijske odluke su išle u pravcu onih sa zvezdastim i prugastim majicama, a maestralni Jokić i Bogdanović morali su da se predaju posle 40 minuta nezamislivog intenziteta - napisala je Gazeta.

Bivši španski trener, a sada stručni konsultant Huan Piti Urtado, zgrožen je suđenjem na ovom meču:
- Po mom mišljenju, uz svo poštovanje, ne možeš da igraš utakmicu sa najboljim igračima na svetu, a da ne sude najbolje moguće sudije. To je važna tema, bez omalovažavanja ijednog tima.

Kako su nas sudije unakazile

Foto: www.profimedia.rs

Embid faulira Jokića

- Jokić šutirao samo četiri penala, Bogdanović jedan, mada su bili na udaru tokom celog meča
- tolerisale NBA polazak u dribling, što je moglo biti suđeno kao koraci nekoliko puta
- u jednom napadu zažmurili na naš faul na početku napada kako bi SAD košem završio akciju
- svirali faul Srbiji pre šuta Amerikanaca, ali je koš priznat
- nijednom nisu pristali da se gleda snimak sumnjivih situacija
- dodelili loptu Amerikancima, mada je Durent izbio loptu iz ruku Bogdanovića preko pola
- dozvolili prljavu igru, pa SAD u obe četvrtine drugog poluvremena nisu ni ušli u bonus
- Kada se selektor Srbije Svetislav Pešić zbog Embidovih koraka pobunio, našoj klupi je dosuđena tehnička greška

BONUS VIDEO