SRBI ZARATILI ZBOG LETOVANJA! Da li je bolje biti "paradajz" ili "elitni" turista!? "NEMA TIH PARA..."!


IZVOR: Republika - 02.07.2024 | 22:22


Da li je bolje letovati kao "paradajz turista" ili uplatiti pun pansion u nekom hotelu, ko koliko troši novca i na koji način, da li odmor provede na plažama ili u posećuje barove, hranili se u restoranima ili kuva u smeštaju...

Foto: shutterstock
SRBI ZARATILI ZBOG LETOVANJA! Da li je bolje biti "paradajz" ili "elitni" turista!? "NEMA TIH PARA..."!

Godinama unazad letovanje u Grčkoj podrazumeva se za veći deo naših građana, kojima je ova zemlja i dalje najdraža destinacija za odmor, a uoči svake sezone odmora rasplamsa se rasprava o istim temama.

Da li je bolje letovati kao "paradajz turista" ili uplatiti pun pansion u nekom hotelu, ko koliko troši novca i na koji način, da li odmor provede na plažama ili u posećuje barove, hranili se u restoranima ili kuva u smeštaju...

Frazu "paradajz turisti" ljudi bezrazložno koriste kako bi se podsmevali onima koji na plažu nose svoju hranu poput paradajza, paštete i sendviča. I dok se jedni rugaju takvim turistima, drugi ne vide u takvom načinu letovanja ništa pogrešno već jedan poseban vid avanture.

Iako će se često čuti komentari kako su naši turisti prepoznatljivi po tome da donose hranu na plaže, u pokušaju da prođu što jeftinije, to ipak nije tačno. To čine i turisti iz Nemačke, Švedske, Italije, Španije, Gruzije…a ova odluka je sve samo ne odlika platežne moći.

- Nošenje hrane na plažu, izlet, bilo koju destinaciju koju posećujete uobičajena je pojava koju praktikuju mnogi strani turisti iz mojih grupa. Ono na šta ja skrećem pažnju je da postoje mesta gde se može jesti i tamo gde to nije dozvoljeno. Malo ste me zatekli pitanjem, nisam znala da se to baš tako klasifikuje - rekla je za Mondo Marija, grčki vodič koji vodi ture po Solunu, na pitanje da li je među (stranim) turistima čula komentare kako to "nije in".

Odmor, koji je svakoj živoj osobi potreban, možete provesti onako kako želite i možete. Ukoliko se ove godine odlučite za Grčku, Mondo je već pisao o cenama u marketima i restoranima odnosno barovima na plažama. Ako se odlučite za avanturu "kako se nekad letovalo", varijantu u kojoj ćete hranu kupovati na lokalnim pijacama ili marketima, cene su šarenolike i za svačiji džep.

Tako, u marketu u Pefkohoriju, za kilogram paradajza morate izdvojiti 1. 65 evra, što je oko 193 dinara, dok je cena jednog krastavca 0, 39 centi. Crvena paprika košta 3, 49 evra, zelena 1,99, odnosno, 233 dinara. Za džak crnog luka, potrebno je izdvojiti 1, 19 evra, dok je krompir 0, 99 centi. Pakovanje od 12 komada jaja košta do 3,50 evra, suncokretovo ulje do 2, 60 evra, maslinovo ulje 1 litar 7 evra. Dva litra maslinovog ulja mogu kupiti u marketima po ceni od oko 24 evra, a nešto više vam je potrebno ukoliko želite domaće, od lokalaca - cene se kreću do 40 evra.

Jogurt košta od 2,95 evra po litru, čuvena grčka verzija ove namirnice (u čašama) od 1,45 centi, što u dinarima iznosi 170 dinara, mleko od 0,40 centi pa nadalje, a kad smo kod mlečnih proizvoda, grčka feta može se naći za cenu od 3,5 pa naviše, dok je "na meru" isplativije jer možete naći povoljnije ponude. Pileća prsa u marketima koštaju od oko 70 centi za 100 grama, a svinjski vrat od oko 45 centi. Vakumirana sečena šunka od 1,39 evra, odnosno, 162 dinara.

Foto: shutterstock

More, plaža, Ilustracija

 

"Ne treba mi takvo letovanje"

Ipak, postoje i oni koji smatraju da u slučaju da nemaju novcaza letovanje u skupim "all inclusive" hotelima ne bi ni otišli na more.

"Vala ne treba mi takvo more da ponesem makarone, paštete i kafu", "Nema tih para za koje bi preživljavao ovo poniženje. Kao ideš na odmor" samo su neki od komentara na koje je usledio I prilično oštar odgovor, ali koji "gađa u centar".

"Englezi, Šveđani, Britanci, Nemci i ostali proputovali svet i videli 101 prelepo mesto, kojim god prevoznim sredstvom. Bitno im je da vide što više lepota. Za to vreme, prosečan Srbin, kog pas nema za šta da ujede, etiketira ljude ovako i glumi elitu", ovim rečima na društvenoj mreži X jedna korisnica upustila se u raspravu na temu "kako je ispravno letovati".

Da je praksa itekako uobičajena kod turista iz drugih evropskih zemalja, svedoči i forum ljubitelja putovanja, gde se na ovu temu povela rasprava.

Naime, putnica potpisana kao "Eleni_wanderlust", Grkinje koja živi i radi u Danskoj, u svojoj biografiji je navela da je do sada obišla gotovo ceo evropski kontinent, a na temu "hrane na putovanjima" rekla je da nose ručni frižider "sa sendvičima, salatama, čipsom, pićem, voćem, jogurtom... skoro sve".

Koliko košta da se na odmoru gostite u barovima i restoranima?

Foto: Profimedia Zixia Alamy Alamy Profimedi

More, plaža, Ilustracija

 

Ukoliko se pak odlučite da se tokom odmora gostite u nekom od restorana ili barova na plažama, trebaće vam malo više novca od ove prve varijante. U restoranima je kafa oko 2,50 evra, nes od 3 evra, kapućino oko 3,50, a frape između 4 i 5 evra. Ovde odstupanje u cenama može biti primetno u barovima na plaži, ali i restoranima – postoje oni koji su "na glasu" pa imaju "jače cene". U piceriji možete za 13 do 15 evra u pojesti picu za dve osobe, popiti pivo za 4 evra i više (u zavisnosti od toga koji brend odaberete).

Jedan od omiljenih grčkih specijaliteta, giros, košta od 4,5 evra, a ukoliko se odlučite za porciju u restoranu, moraćete da odvojite od 10 evra (na nekim mestima i više). Za suvlaki (svinjski ili pileći) u piti morate izdvojiti od 4,5 evra, dok je kao porcija u restoranu nešto skuplji, od 10 evra, piše Mondo.

Ušteda na plaži

Među arhivskim fotografijama Grčke, pojavila se i jedna sa plaže, kako je navedeno, leta 1964. godine. Na slici se vidi gomila šatora koji su "načičkani" jedan uz drugi, kupači koji se sunčaju u blizini svojih šatora, a čak se vidi i jedan automobil marke "Škoda". Bez osuđujućih pogleda jer je neko poneo hranu na plažu, jer je to i tada bila uobičajena pojava, bez kritika na račun ležanja na peškirima i asurama umesto skupih ležaljki, sa ciljem da se na odmoru uživa na plaži sa porodicom i prijateljima.

Tako možete i danas uživati, ukoliko odlučite da ne posećujete neki od barova i uređenih plaža, već ponesete svoje peškire i suncobrane. Nema ograničavanja ni koliko i koju ćete hranu poneti, sve dok posle sebe počistite i ne ostavljate đubre. 

Svedočenja turista kaže da im je sve draži ovakav vid odmora zbog komfora, pa smo na jednom domaćem forumu pronašli mnogo poruka u tom tonu.

"Svi smo lezali na peskirima pre. A onda su krenuli da nas razvrstavaju po kupovnoj moći. Meni more nije more ako nisam na pesku/šljunku direktno na peškiru. Navika je čudo. Mojoj deci je to verovatno lezaljka, ali meni je peškir zakon", jedan je od komentara.

Ukoliko ipak odaberete da u vrelom grčkom suncu uživate iz nekog bara na plaži, možete i tada uštedeti koji dinar ako mudro isplanirate. 

Tako recimo na jednoj od plaža na Halkidikiju, kako smo se uverili, možete za 12 evra dobiti kafu, ceđenu pomorandžu, litar vode i pola litre ledenog čaja, a uz to se dobijaju 4 ležaljke. Ako putujete u manjem društvu, možete za 4-5 evra dobiti suncobran, ležaljku, frape i vodu. 

Bonus video