BEŽITE ŠTO DALJE OD NJEGA! Ovo su 5 znakova da je smeštaj koji ste rezervisali za odmor ČISTA PREVARA


IZVOR: Republika/I.Đ. - 06.07.2024 | 16:20


Mnogi od nas čuli su od prijatelja ili poznanika, a možda su i sami doživeli to da dođu negde na odmor i posle pet minuta shvate da su na internetu prevareni za smeštaj, kojeg ili ni nema na licu mesta, ili nije onaj koji je plaćen

Foto: Facebook/printscreen
BEŽITE ŠTO DALJE OD NJEGA! Ovo su 5 znakova da je smeštaj koji ste rezervisali za odmor ČISTA PREVARA

Najveći broj ljudi još od ranog proleća planira godišnji odmor i štedi novac za njega kako bi konačno ostavio sve brige za sobom.

Jedna od najvažnijih stavki je rezervacija smeštaja koja je jednako stresna u agenciji kao i ako se samostalno putuje.

U oba slučaja, naime, moguće su prevare, doduše u drugom slučaju kad putujemo u solo režiji češće su, ali i kada agencije "rade za nas" to nije uvek tako.

Postoji pet znakova upozorenja da je smeštaj koji ste odabrali lažan, odnosno da ili ne postoji ili nije onakav "kakav se predstavlja" na internetu.

Niska cena

Ako cena na sajtu deluje neobično nisko, skoro previše dobra da bi bila istinita, verovatno je to prevara.

Cena koja deluje kao da ste je dobili nekom "neverovatnom srećom" je veliki znak da nešto nije u redu, koji ne bi trebalo da ignorišete. To može značiti da apartman nije onakav kako je opisan i prikazan na fotografijama, možda je lokacija na kojoj se nalazi nebezbedna, a možda čak ni ne postoji.

Foto: Facebook/printscreen

 

Nema ga na mapi

Kad ukucate adresu vašeg smeštaja na internetu ili u Google Maps, njega jednostavno nema ni za lek.

To je najčešće znak da nešto nije u redu i ne bi bilo loše da ga preskočite, odnosno da izaberete drugi.

Različite cene

Postoje smeštaji koji se na nekoliko sajtova odnosno aplikacija za smeštaj pojavljuju sa potpuno različitim cenama.

Ponekad se prevara može pojaviti i takozvano "fantomsko iznajmljivanje". U ovom slučaju prevarant kreira potpuno lažan oglas, koristeći lažnu adresu i ukradene fotografije, a čak i zakoniti vlasnici nekretnina mogu postati žrtve fantomskog iznajmljivanja. Prevaranti koriste prazne kuće ili hakuju legitimne oglase, preusmeravajući uplate na sopstveni račun.

Sumnjive fotografije

Svi stručnjaci za digitalnu bezbednost rekli su da se isplati odvojiti vreme da se dobro pregledaju fotografije na oglasima za apartmane.

Tražite slike koje su previše uglađene ili liče kao da pripadaju nekom profesionalnom fotografu. Ako fotografije izgledaju previše dobro da bi bile istinite ili se ne poklapaju sa opisom, najbolje je da ih sami proverite. 

Da biste bili sigurni, fotografije jednostavno unesite u internet pretraživač, kao što je Gugl, pa ako iste fotografije postoje na drugim sajtovima, to može biti znak da je u pitanju prevara. Ovako čak možete pronaći i njihov originalni izvor.

Savršeni komentari na internetu

Postoje smeštaji koji i golim okom nisu savršeni, da li zbog lokacije ili samog objekta, ali u komentarima ispod njega viđate sve same desetke, odnosno savršene ocene za njega.

I ovo je alarm! Čista logika. Vidite jedno na slikama, a drugo u komentarima. Nešto nije u redu. Biće da su prevaranti sami pisali ili su unajmili ljude koji će im pisati dobre komentare i davati najbolje ocene. 

Preskočite i ovaj smeštaj.