DO KOG UZRASTA DETE NE BI TREBALO DA IDE NA MORE? Pedijatar rešava misteriju većine novopečenih roditelja!


IZVOR: Republika/ T. J. - 07.07.2024 | 13:59


O ovoj temi je govorio dr Georgios Konstantinidis.

Foto: Shutterstock
DO KOG UZRASTA DETE NE BI TREBALO DA IDE NA MORE? Pedijatar rešava misteriju većine novopečenih roditelja!

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije, dr Georgios Konstantinidis, upozorava roditelje na opasnosti koje visoke temperature donose po bebe i malu decu. Ističe da deca do godinu dana, pa čak i starija, imaju usporen odgovor na visoke temperature, te da je njihova koža mnogo osetljivija na sunčeve zrake nego kod odraslih. U ovakvim vremenskim uslovima, važno je pridržavati se određenih mera kako bi se zaštitila deca od potencijalnih negativnih uticaja.

Deca i adolescenti imaju usporen odgovor na visoke temperature, ali deca do godinu dana, pa i nešto starija, ni to ne mogu da urade. Njihovi organi i organski sistemi su u razvoju, a takođe, imaju veću telesnu površinu i telesnu masu u odnosu na odrasle, što ih čini podložnijim brzom gubitku vode putem kože. Odojčad i deca do godinu dana imaju veoma tanku kožu i reakcija na sunčeve zrake je mnogo dramatičnija nego kod odraslih, te se opekotine javljaju jako brzo.

- Do šest meseci možemo bebu izvesti u nekim jutanjim ili u nekim večernjim satima, ako nema previše komaraca. Definitivno je to uzrast kada odojčad i mala deca, čak i starija od šest meseci, veoma teško se adaptiraju i nemaju odgovarajući odgovor na povišenu temperaturu - istakao je predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Foto: Printscreen/RTS

dr Georgios Konstantinidis


Dr Konstantinidis ističe da je važno izbegavati izlaganje beba suncu pre šestog meseca života, te da se izlazak preporučuje u jutarnjim ili večernjim satima, uz izbegavanje mesta sa previše komaraca. Takođe, upozorava roditelje da se bebe do šest meseci ne preporučuju za putovanje na more, dok je i putovanje sa decom, naročito javnim prevozom, problematično zbog rizika na autobuskim i železničkim stanicama i aerodromima.

Dr Konstantinidis ističe da virusne infekcije u uslovima globalnog zagrevanja više nemaju sezonski karakter, te posebno upozorava na teške infekcije koje može izazvati rotavirus. Zbog toga je aktuelna kampanja za vakcinaciju protiv tog virusa, kako bi se zaštitila deca od potencijalnih zdravstvenih problema.

U zaključku, dr Konstantinidis naglašava da je važno voditi računa o zaštiti dece od visokih temperatura, te da odmor treba da bude zadovoljstvo za sve. Sa detetom do godinu dana, putovanje može biti izazovno, stoga je važno pridržavati se preporuka stručnjaka kako bi se obezbedila sigurnost i dobrobit najmlađih.

(RTS)

BONUS VIDEO