NIJE NI PARIZ, NI RIM, A NI BARSELONA: Ovaj grad je UBEDLJIVO NAJVIŠE RAZOČARAO turiste! Iz jednog razloga ne žele više tamo da putuju


IZVOR: Republika/I.Đ. - 09.08.2024 | 15:40


Kolektivno su se složili u jednom - tamo više ne vredi potrošiti ni evro

Foto: Photo by Fabrizio Verrecchia on Unsplash
NIJE NI PARIZ, NI RIM, A NI BARSELONA: Ovaj grad je UBEDLJIVO NAJVIŠE RAZOČARAO turiste! Iz jednog razloga ne žele više tamo da putuju

Da li ste čuli za "Pariski sindrom"?

Ovo je veoma realno psihološko stanje, koje ponekad doživljavaju prvi posetioci Pariza u Francuskoj čija su očekivanja od grada toliko romantizovana da se silno razočaraju kada se suoče sa stvarnošću.

Simptomi "pariskog sindroma" variraju, ali halucinacije, anksioznost, vrtoglavica, akutne zablude i znojenje su među najčešće prijavljenim. 

U poslednjih dvadesetak godina, pojam "pariski sindrom" odnosi se generalno na veliko razočaranje mase turista koji očekuju nešto od jedne destinacije, a često to ni približno ne dobiju.

Mnogi bi pomislili da je u poslednje tri godine kralj "pariskog sindroma" upravo "grad svetlosti" i domaćin Olimpijskih igara, ili možda Rim. Možda i Barselona koju Srbi obožavaju.

Međutim u poslednje tri godine američki grad Orlando ubedljivo je najveće razočaranje turista i to iz dva razloga.

Pošto skoro svi tamo dolaze zbog Diznilenda i studija Univerzal, upravo nesnosne gužve na tim lokacijama paralelno sa neverovatno skupom hranom, ulaznicama i suvenirima, naterali su ih da maltene zamrze Orlando, piše na portalu Radical Storage koji je i sproveo anketu.

Drugi grad posle američke prestonice tematskih parkova je Džakarta, trenutni glavni grad Indonezije, a zatim jedna od popularnih parti destinacija u Tajlandu, Pataja.

Džakarta je "uništila" svaku impresiju kod turista zbog velike gužve kao i sve većeg problema sa čistoćom i mirisima grada, dok je Pataja postala leglo prostitucije i bahanalija tako da ljudi "običnih" želja u tom gradu, da se okupaju, vide nešto i odmore, nemaju više šta da traže u Pataji.