TAMO SE NE ŠETA KAD PADNE MRAK: Čuveni primorski grad NAJOPASNIJI U EVROPI! Svaki dan su obračuni, sinoć je izboden, pa zapaljen tinejdžer!


IZVOR: Republika/I.Đ. - 07.10.2024 | 11:22


Koliko je lep, toliko je za turiste ovaj grad i problematičan

Foto: YouTube/Michael Jiroch/Printscreen
TAMO SE NE ŠETA KAD PADNE MRAK: Čuveni primorski grad NAJOPASNIJI U EVROPI! Svaki dan su obračuni, sinoć je izboden, pa zapaljen tinejdžer!

Kada vam neko kaže da treba da posetite Marsej, ne donosite odluku odmah.

Štaviše, razmislite dva puta jer ovaj francuski grad jeste san snova na rivijeri ali je sve samo ne siguran. Naročito uveče.

U Marseju su obračuni bandi svakodnevna pojava. U noći između nedelje i ponedeljka jedan tinejdžer izboden je čak 50 puta, da bi na kraju bio zapaljen.

U delu grada u koji čak ni policija ne sme da kroči. Odavno.

Marsej ima sve što jedan turista želi, ali je kad padne mrak sasvim druga priča. Ako već idete tamo, savet je da od sumraka pa nadalje povedete računa gde se nalazite i ako baš želite da ste negde na večeri ili u provodu da se držite strogog centra.

Svaka druga lokacija...sami ste odgovorni za sebe.

Istraživačka firma "Numbeo" objavila je početkom godine, tačnije u februaru rezultate analize koji su evropski gradovi najopasniji za posetu, a onda i za život.

Marsej u Francuskoj je najopasniji grad u Evropi, a slede ga Koventri, Birmingem (oba Velika Britanija) i Napulj (Italija).

Prvih 10 kompletiraju Monpelje (Francuska), Katanija (Italija), Grenobl (Francuska), Lijež (Belgija), Pariz (Francuska) i Malme (Švedska).

Rangiranje je napravljeno na osnovu nekoliko kriterijuma.

Pored stvarno merljivog nivoa kriminala, uzimaju se u obzir i subjektivne percepcije.

Na primer, zabrinutost zbog provala, krađa ili napada se uzima u obzir. Ali korupcija i mito se takođe uzimaju u obzir u rangiranju.

Na ovoj rang-listi Beč je na 98. mestu od 131 evropskog grada koji se uzima u obzir.

Grac je drugi austrijski grad na 107. mestu.

Hag, Bern i Minhen se smatraju posebno bezbednim.

Najopasniji grad na svetu je Karakas u Venecueli. Slede Pretorija, Durban i Johanesburg (sve Južna Afrika).