DVE GODINE USPEŠNOG PROJEKTA "ER SRBIJE": Do Malte brzo i udobno, putnika nikad više!


IZVOR: Republika - 08.10.2024 | 18:27


Preko srpskog aerodroma lete Maltežani za Evropu i Evropljani za Maltu

Foto: Republika
DVE GODINE USPEŠNOG PROJEKTA "ER SRBIJE": Do Malte brzo i udobno, putnika nikad više!

Er Srbija promovisala je svoje letove za Maltu, koji su ponovo uvedeni 2022., a želja putnika da posete ovo ostrvo opravdala je taj potez.

Za Maltu nacionalni avio-prevoznik leti tri puta nedeljno tokom cele godine. Željko Stojčić iz "Er Srbije"  ukazao je da se erbasom 319 stiže brzo i udobno za samo dva sata.

- Veliki broj putnika potvrdio je da je mediteranska lepotica, Malta, zanimljiva za naše turiste. Međutim, zahvaljujući ovom letu i Beograd je postao tranzitni centar, jer preko srpskog aerodroma lete Maltežani za Evropu i Evropljani za Maltu. Svi oni koriste usluge "Er Srbije" - rekao je Stojčić.

Foto: Republika

Željko Stojčić

ZNAMENITOSTI

Malteška ostrva su opisana kao jedan veliki muzej na ostvorenom. Ono što ih čini jedinstvenim je da je njihova prošlost vidljiva i dan danas a tri znamenitosti su upisane na UNESCO-vu listu Svetske Kulturne Baštine. To su: Grad Valeta, Hramovi Megalita i Hal Seflieni Hypogeum. Tu je i veliki broj utvrđenja, palati, muzeja, kuli, crkava...

VALETA - Glavni grad Malte, Valeta, je neraskidivo povezan sa vojnom istorijom Malte, kao i sa dobrotvornim Redom Sv. Jovana iz Jerusalima. Grad je podignut posle Velike opsade 1565. godine i nazvan je po velemajstoru Žan Parizo de la Valeti. Ovaj utvrđeni grad ima preko 300 spomenika, na površini od 55 hektara, što ga čini kompleksom koji ima najveću koncetrisanost istorijskih spomenika na svetu.

HRAMOVI MEGALITA - Sedam Hramova Megalita su raspoređeni na Malti i Gozu, a svaki je rezultat individualnog razvoja ovih ostrva, upisanu su na listu Svetske Kulturne Baštine kao grupa i predstavljaju jedinstvenu arhitektonsku tradiciju koja je cvetala na Malteškim ostrvima između 3600 i 2500 godine pre nove ere.

HAL SAFLIENI HYPOGEUM - Hal Saflieni Hypogeum je podzemni kompleks od kamena koji je korišćen kao utočište, kao i za sahranjivanje graditelja hramova. Otkriven je tokom građevinskih radova 1902 godine. Tri podzemna nivoa datiraju iz perioda 3600-2400 g. pre nove ere.

PALATA VLADARA – Grandmaster’s Palace se nalazi u samom srcu Valete. Izgrađena je za vreme vladavine Žana de la Casire ( Jean de la Cassiere 1572-1581) i bila je njegov dom. Kako su se vladari smenjivali, tako se menjao i oblik ove palate, a sadašnji oblik dobila je sredinom 18. veka.


KATEDRALA SV. JOVANA – Ovo je prvi kompletan primerak Baroka u svetu, pokrovitelj su bili vitezovi Sv. Jovana. Katedrala je takođe poznata po najimpresivnijem delu Karavađa – Odrubljivanje glave Sv. Jovana Krstitelja.
 
Na Malti postoji veliki broj otvorenih i zatvorenih muzeja za svaku eru praistorije pa sve do II Svetskog Rata. Uz vitezove Sv. Jovana, koji su bili pokrovitelji umetnosti na Malti više od 250 godina, širom ostrva pronaći ćete veliki broj remek dela, palata, hramova...