GDE SE NAJBOLJE JEDE U EVROPI? Ovaj grad koji Srbi obožavaju ubedljivo je pobedio za 2024. godinu


IZVOR: Republika/I.Đ. - 18.10.2024 | 13:17


Prestonica mediteranske zemlje ima sve - lepotu, divno vreme, nasmejane ljude i prelepu hranu

Foto: pixabay.com
GDE SE NAJBOLJE JEDE U EVROPI? Ovaj grad koji Srbi obožavaju ubedljivo je pobedio za 2024. godinu

Na petom izdanju takmičenja "World Culinary Awards" glavni grad Portugala Lisabon proglašen je najboljim mestom u Evropi kada je u pitanju hrana.

Takmičenje "World Culinary Awards" koji za cilj ima promovisanje globalne kulinarske kulture i podsticanje gastronomskog turizma.

Ovaj grad je prepoznat po raznovrsnoj i kvalitetnoj gastronomskoj ponudi, a počasna nagrada uručena je na ceremoniji u Dubaiju.

Osim Lisabona među gradovima koji su se takmičili bili su Barselona, Kopenhagen, Firenca, London, Pariz i Beč, a pobednički grad izabran je nakon javnog glasanja.

Gradonačelnik Lisabona, Karlos Moedas, rekao je da je velika čast videti da se lisabonski identitet poštuje kao i da je ponosan što je gastronomska tradicija Portugala koja se kombinuje sa inovacijom sada prepoznata, piše B92.

Ono po čemu je Lisabon prepoznat su lokalni restorani sa tradicionalnom hranom, a zatim i poznati restorani i kuvari sa Mišelinovim zvezdama koji promovišu klasične ukuse hrane.

Lisabon, kao i susedni Porto iz godine u godinu privlače sve veći broj turista iz celog sveta. 

Pored neverovatne hrane, Lisabon osvaja šarmantnim ulicama, mirisima i čuvenim žutim tramvajem broj 28.

Pored šetnji po centru grada i penjanjem na sva tri brda oko centra, u Lisabonu je nezaobilazni deo obilaska i mesto Belem gde se nalazi i čuveni manastir Žeronimos.