AERODROMI U SRBIJI IMAJU NOVO RADNO VREME: Evo šta to znači za Beograd i Niš


IZVOR: Republika/I.Đ. - 22.10.2024 | 12:48


Službeni glasnik Republike Srbije objavio je juče naredbu Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije otvorenosti aerodroma za odvijanje vazdušnog saobraćaja koja definiše obavezno radno vreme aerodroma tokom perioda važenja zimskog reda letenja, od 27. oktobra ove do 30. marta naredne godine.

Foto: ST/Vladimir Lukić
AERODROMI U SRBIJI IMAJU NOVO RADNO VREME: Evo šta to znači za Beograd i Niš

Naredba Direktorata civilnog vazduhoplovstva o otvorenosti aerodroma za odvijanje vazdušnog saobraćaja definiše obavezno radno vreme aerodroma, ali i predviđa mogućnost prilagođavanja u slučaju potrebe.

Službeni glasnik Republike Srbije objavio je juče naredbu Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije otvorenosti aerodroma za odvijanje vazdušnog saobraćaja koja definiše obavezno radno vreme aerodroma tokom perioda važenja zimskog reda letenja, od 27. oktobra ove do 30. marta naredne godine.

Jedini aerodrom u Srbiji koji po ovoj naredbi mora raditi non-stop 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, ostaje beogradski aerodrom Nikola Tesla (BEG), dok će ostale vazdušne luke imati specifično vremenski ograničeno obavezno radno vreme - što ne znači da neće moći da prihvataju i otpremaju letove i putnike ili robu i van tog vremena, ali po posebnim najavama.

Po ovom dokumentu, Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu (INI) ponedeljkom mora biti otvoren od 06.30 do 09.00 i po podne od 13.00 do 15.30, dok će utorkom raditi od 10.30 do 13.30. Sredom INI mora biti otvoren od 13.30 do 18.30, a četvrtkom i petkom od devet časova do podne. Subotom "Konstantin Veliki" mora da radi takođe do 12 časova, ali s početkom u sedam, a nedeljom od 14.30 do 18.30.

Za razliku od niškog, tri manja aerodroma koja se koriste prvenstveno za obuku pilota, imaće nešto “manje turbulentno” propisano radno vreme: Aerodrom Vazduhoplovne akademije, odnosno Nacionalnog vazduhoplovnog trening-centra u Vršcu, u obavezi je da bude dostupan radnim danima od 7.30 do 15 sati, dok vikendom neće morati biti operativan.