RAJ ZA JEDNODNEVNI IZLET: Pet savršenih mesta u okolini Srbije za koje vam treba JAKO MALO NOVCA I VREMENA


IZVOR: Republika - 20.09.2023 | 13:38


Postoje putovanja koja su kratka ali slatka. Mogućnost da se pobegne na samo jedan dan od surove svakodnevice za veoma malo novca sve je popularnija opcija za žitelje Srbije

Foto: pixabay.com
RAJ ZA JEDNODNEVNI IZLET: Pet savršenih mesta u okolini Srbije za koje vam treba JAKO MALO NOVCA I VREMENA

Koliko puta ste pomislili da bi bilo dobro otići negde van Srbije makar na dan i tamo dobro napuniti baterije.

U okolini naše zemlje postoji mnogo prelepih mesta za koje vam zaista ne treba puno novca. Dosta agencija nudi takve izlete koji su od 20 do 50 evra, u šta su uključeni prevoz i usluge vodiča.

Za vas smo izabrali pet najuzbudljivijih gradića ka kojima možete krenući u zoru, provesti tamo dan i uveče se već vratiti kući.

Pečuj

Jedan od najlepših gradova Mađarske sa istorijom starom dva veka. Gradić najpoznatiji po Žolnai porculanu i keramici. Nalazi se na jugu zemlje, dakle veoma blizu Srbije i iako je u brdu, ima mediteransku klimu.

Maribor

Drugi najveći grad u Sloveniji i najatraktivniji za izlet posle Ljubljane. Smešten na reci Dravi, nekadašnji trgovački centar regiona.

Maribor je savršeno mesto za one koji vole mir, okrepljenje u prirodi, ili skijanje. Ima i malo jezero, dok je centar lepo povezan sa okolinom. Ukoliko idete u Maribor, krenite u toku noći, da biste tamo stigli prepodne i iskoristili čitav dan.

Foto: pixabay.com

Grac

Grac

Još jedan predivan grad u okruženju do koga vam ne treba puno vremena.

Kao i za Maribor, i ako idete u grad gledajte da krenete tokom noći da biste ulovili što više dnevnog svetla, ali i otvorenih prodavnica, jer ako je vikend, zatvoriće se sve posle 16 časova.

Neke agencije čak vezuju izlet u Grac sa posetom Mariboru što je dobitna kombinacija. Grac je drugi po veličini grad u Austriji, smešten u predalpskom prostoru, dok kroz grad teče reka Mura.

Svašta nešto možete videti u Gracu, a obavezan je obilazak sjajne fabrike čokolade Zotter u kojoj ćete na poklon dobiti i neke uzorke.

Arad

Ovaj rumunski grad nalazi se na zapadu zemlje, blizu Temišvara. Kroz Arad protiče reka Mureš. Radi se o gradu heroja u kojem je zvanično počela rumunska revolucija 1989. godine.

U Aradu su rođeni znameniti Srbi poput Save Tekelije, slikara Stevana Aleksića, arhitekte Milana Tabakovića.

Obavezna je poseta srpskoj crkvi u kojoj je sahranje Sava Tekelija.

Foto: pixabay.com

Rijeka

Rijeka

Najveća luka Hrvatske i jedan od najlepših gradova te države. Do Rijeke vam je od Zagreba potrebno najviše dva sata a tamo pored obilaska centra i obale mora, imate mogućnost poseta Opatiji i drugim lepim mestima u okruženju.

U Rijeci živi 250.000 stanovnika Simbol Rijeke je gradski toranj koji dominira šetalištem poi menu Korzo. Ako idete kada je toplo vreme, možete se okupati na plaži Ploče.