OTKRIVENA MRAČNA TAJNA MALE SIRENE - Ove JEZIVE detalje niste mogli da vidite u animiranom filmu


IZVOR: Republika/A.N. - 22.04.2024 | 04:30


Mala sirena: Razlike između knjige i filma

Foto: printskrin
OTKRIVENA MRAČNA TAJNA MALE SIRENE - Ove JEZIVE detalje niste mogli da vidite u animiranom filmu


Animirani film "Mala Sirena" koji je producirala produkcijska kuća "Walt Disney Pictures" 1989. godine postao je kultno ostvarenje. Ovaj film je osvojio Oskara za najbolju pesmu ("Under the Sea") i uveliko doprineo uskrsnuću animiranih filmova iz Disney studija tokom 1990-ih. Inspirisan bajkom Hansa Kristijana Andersena, film je dobio svoju originalnu priču, muziku koja je postala legendarna, kao i pohvale kritike za animaciju i likove.

Bajka Hansa Kristijana Andersena


Andersenova bajka, objavljena 1837. godine, predstavlja dosta mračniju priču od one koju je Dizni prikazao. Mala sirena, jedna od šest prelepih ćerki morskog kralja, zaljubljuje se u princa koji živi u kraljevstvu izvan vode. U ovoj verziji, morska veštica seče sirenin jezik i zauzvrat joj daje par nogu, ali po veoma visoku cenu - svaki korak koji sirena napravi osećaće kao da hoda po noževima. Kada preuzme ljudski oblik, nikada više neće moći da ponovo postane sirena, niti da pliva u dubinama okeana, niti da vidi svoju porodicu. Priča ima tužan kraj - Mala sirena ne uspeva da osvoji ljubav kraljevića, on se zaljubljuje i venčava sa drugom, a Mala sirena umire postavši morska pena.

Diznijeva era renesanse
"Mala sirena" predstavlja prvi crtani iz takozvane ere "Diznijeve renesanse" i postala je deo popularnog kulturnog nasleđa tokom devedesetih godina. Zanimljivo je da je sam Walt Disney lično imao plan da na osnovu Andersenove bajke napravi animirani film još krajem '30-ih, ali je ideja na realizaciju ipak čekala decenijama. Tek 1985. godine počeo je rad na dugometražnom crtani filmu po motivima Andersenove bajke.

Značaj i nasleđe
"Mala sirena" je postala deo popularnog kulturnog nasleđa i ima poseban značaj za sve gledaoce koji su odrasli tokom devedesetih godina. Osim animiranog filma, inspirisala je brojne adaptacije, uključujući i pozorišne predstave i druge medijske formate. Film je izabran od Kongresne biblioteke za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Američkih Država kao "kulturološki, istorijski ili estetski značajan" film, a njegova popularnost dovela je do stvaranja čitave franšize, uključujući nastavke, preteču, i čak i mjuzikl na Brodveju.

BONUS VIDEO