PORTUGAL OSVAJA EVROPSKO?! Diogo Košta će biti glavni krivac, istorija je na njegovoj strani, evo i zašto


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 02.07.2024 | 11:29


Sve neopisivo podseća na jednu utakmicu.

Foto: Tanjug/AP
PORTUGAL OSVAJA EVROPSKO?! Diogo Košta će biti glavni krivac, istorija je na njegovoj strani, evo i zašto

Fudbaleri Portugala igraće u četvrtfinalu EVRO 2024 zahvaljujući golmanu Diogu Košti. Čuvar mreže Porta je bio najzaslužniji za prolaz protiv neumornih Slovenaca i to posle boljeg izvođenja penala. Košta je odbranio sva tri udarca "sa kreča" izabranicima Matjaža Keka i tako postao prvi golman kojem je to pošlo za rukom na Evropskim prvenstvima. Međutim, to nije sve.

Da nije bilo Košte, do penala uopšte ne bi ni došlo. On je u 115. minutu odbranio čist zicer Benjaminu Šešku iz kontre jedan na jedan i spasao Portugal porara u produžecima. I tu dolazimo do onog glavnog, da li vas ove situacije već podsećaju na nešto?

Foto: www.profimedia.rs

Košta brani udarac Šešku

Odgovor je da. Finale Svetskog prvenstva 2022. godine u Kataru između Argentine i Francuske rešio je upravo golman "gaučosa" Emilijano Martinez. On je najpre u 123. minutu odbranio Randalu Kolu Muaniju čist zicer jedan na jedan, kao i sada Košta, iako je i Francuz imao sve vreme ovog sveta, kao i Šeško da se namesti i da ga pita u koju će stranu da mu šutira.

A onda penal serija. On je odbranio penal Kingsliju Komanu, a kada nije bio precizan i Aurelien Tchouameni, koji je šutirao pored gola, "gaučosi" su postali prvaci sveta.

Selektor Portugala Roberto Martinez ima mnogo poverenja u Dioga Koštu, a i statistika jasno govori da je on pravi izbor - 14 "klin šita" od 26 mečeva u dresu Portugala.

- Tajna Portugala je Diogo Košta. To je najbolje skrivena i čuvana tajna evropskog fudbala. U meču sa Slovenijom dostigao je drugi nivo. U situaciji jedan na jedan je bio neverovatan. Sačuvao je fokus i odbranio tri penala, treba da budemo ponosni na njega - hvalio je Roberto Martinez svog golmana.

Foto: www.profimedia.rs

Košta kao mačka brani penale

Upravo ove paralele navode na zaključak da Portugal može do titule prvaka Evrope u Nemačkoj. Naravno, prvo će morati da savladaju upravo Francuze u četvrtfinalu, a onda u polufinalu i pobednika iz para koji čine Španija i Nemačka. Naravno, u finalu bi došao neko od rivala iz druge polovine kostura gde su u četvrtfinalu Engleska i Švajcarska, dok će preostala dva učesnika četvrtfinala biti poznata danas.

BONUS VIDEO