GODINE KOJE SU POJELI SKAKAVCI: Pre tri i po decenije stigli su do titule u Jugoslaviji! Sećanje na neka mnogo lepša vremena!


IZVOR: Vladimir Vorih - 07.07.2024 | 13:03


Ta vremena su davno prošla...

Foto: Starsport
GODINE KOJE SU POJELI SKAKAVCI: Pre tri i po decenije stigli su do titule u Jugoslaviji! Sećanje na neka mnogo lepša vremena!

Ovog leta se navršava tačno 35 godina od kako je Fudbalski klub Rad prvi put izašao na međunarodnu scenu. Te 1989. godine, popularni "građevinari" su se u prvom kolu tadašnjeg Kupa UEFA sastali sa grčkim velikanom Olimpijakosom

 

U prvom meču koji je odigran na stadionu na Banjici Rad je golovima Darka Nestorovića i Čedomira Đoinčevića slavio sa 2:1 pred više od 5.000 ljubitelja fudbala, ali su na "Karaiskakisu" crveno-beli slavili sa 2:0 čime je evropski put "građevinara" okončan.

Te 1989. godine fudbaleri Rada su ostvarili i najeći uspeh u klupskoj istoriji i kada su u pitanju mlađe kategorije. "Dečiji vrtić sa Banjice" je stigao do šampionske titule u omladinskoj ligi tadašnje SFR Jugoslavije, a tim povodom se trofejna genaracija kluba sa Banjice pre par dana okupila, kako bi obeležila navedeno ostvarenje.

Rad je do titule stiga otako što je u finalu savladao novosadsku Vojvodinu, a u generaciji, koju je predvodio legendarni stručnjak Mlađa Mitrović, bili su Zoran Bata Mirković, Cicović, Taševski, Alilović, Uka, Petković, Glogovac, Ruvarac, Žmurić, Krsmanović, Stamenković, Pajić, Anđelković, Stojanović, Kostić, Jovanović i Nikolić koji nije više među nama.

Druženje u jednom popularnom prestoničkom restoranu restoranu bila je prilika da se stari prijatelji, klupski drugovi sretnu i evociraju šampionske uspomene iz najmlađih fudbalskih dana. Mnogi od njih dosegli su zvezdane visine, ali, nisu nikad zaboravili odakle su krenuli u fudbalsku orbitu.

Foto: "Sportski žurnal"

Najslavnija generacija "građevinara" - omladinski šampioni SFR Jugoslavije 1989. godine

 

Da podsetimo, ekipa Rada je u prethodnoj sezoni doživela najteže trenutke u poslednjih pola veka egzistiranja kluba. "Građevinari" su sa skorom od četiri pobede, isto toliko remija i čak 22 poraza zauzeli poslednju poziciju na tabeli beogradske grupe srpskoligaškog karavana i od predstojeće jeseni će krenuti u žetvu bodova u četvrtom rangu srpskog klupskog fudbala, Beogradskoj zoni.

Međutim, upravo ovakva okupljanja najslavnijih generacija banjičkog kluba mogu biti dobar podsticaj i nagoveštaj da će se Fudbalski klub Rad u dogledno vreme vratiti na pozicije koje mu po svim parametrima pripadaju.

 

BONUS VIDEO: