Da li je došlo vreme za iskorak u Evropi? Čukarički u pohodu na grupnu fazu Lige konferencija, iako mu istorija do sada nije bila naklonjena!


IZVOR: Republika - 17.07.2022 | 19:36


Ekipa sa Banovog brda ovog leta po osmi put u klupskoj istoriji izlazi na međunarodnu scenu.

Foto: Starsport
Da li je došlo vreme za iskorak u Evropi? Čukarički u pohodu na grupnu fazu Lige konferencija, iako mu istorija do sada nije bila naklonjena!

Ekipa koja je svoj uspon ka vrhu domaćeg fudbala načinila nakon raspada nekadašnje, velike Jugoslavije, svoj premijerno izdnje u Evro kupovima zabeležila je u sezoni 1996/97. Tog leta, ekipa Čukaričkog obrela se u okviru Intertoto kupa, ali ovo učešće nije ostalo u lepom sećanju „Brđanima“.

U konkurenciji nemačkog Karlsruea, rumunske Univerzitatee iz  Krajove, Spratak Trnave iz Slovačke i letonske Daugave, Čukarički je zabeležio sva četiri poraza čime je ekipa takmičenje završila na petoj, poslednjoj poziciji „Grupe 9“. Ipak, u klupskim analima ostaće upisano da su prvi zvanični međunarodni susret „Brđani“ odigrali 22. juna 1996. godine na stadionu „Anton Malatinski“ u Trnavi, a domaći Spartak je slavio rezultatom 3:0.

Tog leta ekipa Čukaričkog je svoje mečeve kao domaćin igrala na stadionu u Humskoj, a treba napomenuti da je belo-crne sa Banovog brda u porazima od Daugave (1:3) i Univerzitatee iz Krajove (1:2), sa tribina stadiona FK Partizan ukupno gledao 141 navijač, što je zasigurno podatak koji će ući u anale srpskog fudbala, ali u negativnom kontestu.

Foto: Wikipedia.org/printscreen

Intertoto kup 1996. godine

 

Godinu dana kasnije Čukarički je u okviru istog takmičenja ostvario znatno bolje rezultate, ali je i to bilo nedovoljno kako bi se preskočila grupna faza.

Ekipa sa Banovog brda je poražena na gostovanjima protv Groningena (0:1) i Monpeljea (1:3), ali je susrete koji su odigrani na domaćem terenu, rešili u svoju korist. U klupskim analima ostaće upisano da je prva pobeda na međunarodnoj sceni zabeležena 29. juna 1997. godine protiv rumunske Glorije rezultatom 3:2, a u strelce su se upisali Budimirović, Vukić i Kišjuhas.

Punih 17 godina Čukarički je čekao na novi izlazak u Evropu. Ovoga puta belo-crni su učestvovali u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a na startu nisu imali većih problema sa predstavnikom Andore. Nakon ubedljivih 4:0 na domaćem terenu (golove u postigli Nenad Mirosavljević, Petar Bojić, Slavoljub Srnić i Nikola Stojiljković), Čukarički je na gostovanju protiv Santa Hulije remizirao bez pogodaka i obezbedio dvomeč sa austrijskim Gredigom. Gosti su već u prvom meču na Banovom brdu rešili pitanje prolaska u narednu fazu takmičenja pošto su slavili rezultatom 4:0, ali su „Brđani“ koliko, toliko spasli obraz na gostovanju pošto su na „Red Bul Areni“ ostvarili trijumf rezultatom 2:1.

I naredne dve sezone Čukarički dalje od drugog kvalifikacionog kola u okviru Lige Evrope nije mogao.

Nakon eliminacije slovenačkog Domžala (0:0, 1:0), belo-crni su takmičenje u sezoni 2015/16 okončali nakon dvomeča sa azerbejdžanskom Gabalom (1:0, 0:2).

Godinu dana kasnije Čukarički je na startu takmičenja eliminisao kazahstanski Ordabaši (3:0, 3:3), ali je mađarski Videoton iz Sekešfehervara bio nepremostiva prepreka (1:1, 0:2).

I poslednje učešće Čukaričkog u Ligi Evrope okončano je na identičan način. Prvo kolo i dueli sa jermenskim Banatsom trijumfalno su prebrođeni (3:0, 5:0), ali je i ovoga puta drugo kvalifikaciono kolo značilo i kraj evropskog sna. Norveški Molde je pokazao da su „Brđani“ i dalje „zeleni“ za Evropu.

 

 

Dve kvalifikacione runde bile su maksimalni domet i prethodne sezone u najmlađem evropskom klupskom takmičenju. U okviru Lige konferencija Čukarički je prv eliminisao Sumgait iz Azerbejdžana (0:0, 2:0), ali je švedski Hamarbi zahvaljujući ubedljivom trijumfu u Stokholmu rezultatom 5:1 obezbedio nastavak takmičenja. Čukrički je na svom stadionu slavio rezultatom 3:1, ali je taj trijumf bio nedovoljan za nastavak evropske priče.

 

 

Ostaje nada da će u predstojećoj sezoni Čukarički uspeti da napravi korak više kada su evropski kupovi u pitanju. Ekipa sa Banovog brda jeste favorit u duelima sa predstavnikom Luksemburga, ali to treba dokazati i na terenu.

FK Čukarički u evropskim kupovima:

Broj učešća: 7 (Intertoto kup 1996/97; Intertoto kup 1997/98; Liga Evrope 2014/15; Liga Evrope 2015/16; Liga Evrope 2016/17; Liga Evrope 2019/20; Liga konferencija 2021/22)

Liga Evrope:                     16           7             5             4             24:16

Liga konferencija:            4             2             1             1             6:6

Intertoto kup:                    8             2             0             6             9:17      

UKUPNO:                          28           11           6             11           39:39

 

BONUS VIDEO: