I ZVEZDA I VOJVODINA ŽELE REPRIZU, ALI NE ISTOG FILMA: Evo kako su se završavala finala Kupa Srbije igrana van Beograda


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 21.05.2024 | 12:09


Evo koliko ih je do sada odigrano.

Foto: Starsport
I ZVEZDA I VOJVODINA ŽELE REPRIZU, ALI NE ISTOG FILMA: Evo kako su se završavala finala Kupa Srbije igrana van Beograda

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine sastaće se danas (20.15) u finalu Kupa Srbije u Loznici. Utakmica na novom stadionu Lagator biće spektakl pred sigurno punim tribinama i oko 8.000 navijača, a i beogradski i novosadski crveno-beli imaju svoju računicu i veru da im se može ponoviti prošlost.

Naime, ovo će biti tek peto finale Kupa Srbije koje se odigrati van Beograda od kako je Srbija samostalna država. Do sada je bilo 17 finala, a sedam je odigrano na stadionu Partizana, šest na Marakani, dok su su ljubitelji fudbala mogli da pogledaju finale i u Nišu, Kruševcu, Surdulici i Gornjem Milanovcu, a sada je na red došla i Loznica.

Prvo finale Kupa Srbije van Beograda odigralo se u sezoni 2011/2012. Domaćin je bio stadion "Mladost" u Kruševcu, a sastali su se Crvena zvezda i Borac iz Čačka. U finalu su slavili crveno-beli sa 2:0 golovima Evandra i Kristijana Borhe. Glavni arbitar je bio Milorad Mažić, a to je crveno-belima bila treći trofej kupa od samostalnosti Srbije. Crvena zvezda je na putu do finala slavila protiv Mladosti iz Lučana, Banata, Smedereva i Partizana. Sa druge strane, Borac je izašao kao pobednik protiv Radničkog iz Sombora, Proletera, Spartak Subotice i Vojvodine.

Foto: Starsport

Zvezda prva osvojila Kup van Beograda protiv Borca u Kruševcu

Četiri godine kasnije domaćinstvo finala Kupa Srbije je pripalo Gornjem Milanovcu i stadionu Metalca. Tamo je pravdu delio takođe Milorad Mažić, a Partizan je golovima Marka Jovanovića i Dušana Vlahovića savladao Javor sa 2:0. Crno-beli su na putu do finala bili bolji od Sinđelića, Voždovca, Radničkog iz Niša i Spartak Subotice. Ivanjičani su sa druge strane žreba ređali trijumfe protiv Novog Pazara, Čukaričkog, Vojvodine i Borca iz Čačka. Klub iz Humske je u Gornjem Milanovcu osvojio četvrti trofej u nacionalnom kupu.

Foto: Starsport

Crno-beli osvojili Kup 2016. savladavši Javor u Gornjem Milanovcu

Partizan je trofej u Kupu osvojen 2017. sledeće sezone branio u Surdulici sledeće godine. Na stadionu Radnika crno-beli su savladali Mladost iz Lučana sa 2:1 nakon preokreta. Janko Tumbasević je doneo vođstvo ekipi iz Lučana, dok su Marko Janković i Saša Zdjelar tresli mrežu za "parni valjak". Glavni sudija je bio Majo Vujović. Partizan je na putu do finala upisao pobede protiv Rtnja, Rada, Javora i Čukaričkog, dok je Mladost sa druge strane bila bolja od Radničkog sa Novog Beograda, Proletera, Vojvodine i Mačve. Ovo je bio šesti trofej u nacionalnom kupu za crno-bele, a treći uzastopni.

Foto: Starsport

Partizan podigao trofej u Surdulici 2018. protiv Mladosti

I za kraj dolazimo do meča za koji Vojvodina želi da se ponovi. "Lale" su trofej u Kupu osvojile u sezoni 2019/20. na stadionu Čair u Nišu. Vojvodina je savladala Partizan boljim izvođenjem penala sa 4:2, dok je posle regularnog dela igre bilo 2:2.

Foto: Starsport

Vojvodina slavila na Čairu 2020. protiv Partizana

U regularnih 90 minuta strelci su bili Miljan Vukadinović i Petar Bojić za Novosađane i Filip Stevanović i Strahinja Pavlović za crno-bele, a pravdu je deilo rođeni Nišlija Danilo Grujić. "Lale" su na putu do finala slavile protiv Zlatibora, Sinđelića, Mladosti iz Lučana i Čukaričkog. Sa druge strane, Partizan je trijumfovao protiv Vodojaža, Spartak Subotice, Radnika iz Surdulice i Crvene zvezde.

BONUS VIDEO

 

FINALA KUPA SRBIJE VAN BEOGRADA

Kruševac, sezona 2011/12.
Crvena zvezda - Borac Čačak 2:0

Gornji Milanovac, sezona 2015/16.
Partizan - Javor 2:0

Surdulica, sezona 2017/18.
Partizan - Mladost Lučani 2:1

Niš, sezona 2019/20.
Vojvodina - Partizan 2:2 (4:2 pen)