GOTOVO: Hansi Flik je novi trener Barselone!


IZVOR: Republika/S. J. - 29.05.2024 | 14:30


Nemac započinje novu eru na klupi Katalonaca.

Foto: FC Barcelona/X
GOTOVO: Hansi Flik je novi trener Barselone!

Nemački strateg, Hansi Flik zvanično je novi trener Barselona, a zamenio je legednu kluba, Ćavija Ernandeza. Poznat je po visokom pritisku i intenzivnom stilu igre, Flik donosi bogato iskustvo i uspeh kako na klupskom, tako i na međunarodnom nivou. Njegovo imenovanje dolazi nakon sezone u kojoj su Katalonci završili bez trofeja, što je izazvalo potrebu za promenom u vođstvu.

Flik  je započeo svoju trenersku karijeru sa 31 godinom u ekipi Viktoria Bamental 1996. gde je obavljao ulogu igrača-menadžera. Njegova karijera napredovala je dok je proveo četiri godine u Hofenhajmu, a radio je i u stručnim štabovima Đovanija Trapanjija i Lotara Mateusa u Salzburgu. Međutim, njegova ključna uloga kao asistent nemačkom selektoru Jokimu Levu doista je učvrstila njegovu reputaciju. Zajedno su postigli značajne rezultate, uključujući plasman u finale Evropskog prvenstva 2008. godine i osvajanje Svetskog prvenstva 2014. godine.

 

Flik se vratio klupskom fudbalu 2019. godine, kao asistent Niku Kovaču u Bajern Minhen. Nakon Kovačevog odlaska, Hansi je preuzeo vođstvo i postigao zapažen uspeh, uključujući triplu krunu i ubedljivu pobedu od 8:2 nad Barselonom u Ligi šampiona  Njegov mandat u Bajernu obeležen je značajnim postignućima, uključujući osvajanje nemačkog i UEFA Super Kupa, kao i FIFA Svetskog klupskog prvenstva.

Uz Flika u Barsu dolazi i hrvatski trener golmana Toni Tapalović, sa kojim je prethodno sarađivao u Bajernu. Tapalović, koji je proveo skoro 12 godina u Minhenu, poznat je po svojem znanju i imao je značajnu ulogu u razvoju legendarnog golmana Manuela Nojera. Njegovo bogato iskustvo i taktička veština biće dragocen dodatak Flickovom trenerskom štabu u Barseloni.

BONUS VIDEO