SRBIJA SE PREKASNO UPALILA I DOŽIVELA PORAZ OD AUSTRIJE: "Orlovi" napravili slabu uvertiru pred EVRO


IZVOR: Republika/D.O. - 04.06.2024 | 22:38


Fudbaleri reprezentacije Srbije poraženi su u pripremnom meču za Evropsko prvenstvo u Beču od selekcije Austrije sa 2:1 (2:1).

Foto: www.profimedia.rs
SRBIJA SE PREKASNO UPALILA I DOŽIVELA PORAZ OD AUSTRIJE: "Orlovi" napravili slabu uvertiru pred EVRO

Na ovu oslabljenu ekipu Austrije, moralo je proći bolje. Katastrofalno je reprezentacija Srbije ušla u meč i već u prvom minutu je moglo to da je košta. Lukavo su Austrijanci krenuli sa centra, a Spajić je u 16. sekundi oborio Baumgartnera u našem šesnaestercu, zbog čega su domaći protestvovali ali nisu dobili penal. Ipak, neminovno je bilo da se lopta brzo nađe iza leđa Vanje, što se dogodilo ne jednom - već dva puta.

AUSTRIJA - SRBIJA 2:1 (2:1)

'10 Vimer, '13 Baumgartner; '35 Pavlović

STADION: "Ernst Hapel" u Beču. SUDIJA: Antonio Nobre (Portugal).

Austrija: Penc, Veber, Danso, Poš, Seivald, Pras, Grilič, Šmit, Baumgartner, Vimer, Arnautović.

Srbija: V. Milinković - Savić, Veljković, Spajić, Pavlović, Gaćinović, Živković, Maksimović, Gudelj, S. Milinković - Savić, Tadić, Vlahović.

Prvo je u 10. minutu Vimer iskoristio ogroman propust naše odbrane, da bi samo
tri minuta kasnije asistent kod prvog pogotka Baumgartner kao na igrici prošao i smestio loptu u mrežu Srbije. Nije tada ništa izgledalo dobro, sve slabosti "orlova" su isplivale posle samo 13 minuta, ali su nekako Piksijevi izabranici uspeli da se izdignu do poluvremena. Imao je Tadić kolosalnu šansu kada je promašio ceo gol u situaciji 1na1, ali kad već napadači ne umeju to da reše onda je moralo kombinacijom dva štopera - Spajićem koji je pogodio stativu i Pavlovićem koji je to popravio i smanjio na 2:1 10 minuta pre odlaska na odmor.

Iako je naša reprezentacija dosta sigurnije ušla i odigrala drugo poluvreme, prvo je ipak bilo sadržajnije. Pritiskali su "orlovi" u želji da poravnaju rezultat, imali loptu i bili sigurniji na njoj, ali nisu mogli da stvore dovoljno dobru šansu da iz nje profitiraju. Naprotiv, Austrija je bila ta koja je imala najbolju priliku pošto je, baš u trenucima kada su "orlovi" izgledali nadmoćnije, Vanja Milinković Savić nerealno reagovao ispred Vajmana i sprečio siguran gol u situaciji 1na1. Birmančević je uneo sjajnu energiju i pokazao zašto se našao na Piksijevom spisku, ali ni to nije bilo dovoljno da se naša selekcija potpuno vrati.

Naredni meč će nam biti ujedno i poslednja provera pred EVRO 2024, a odigraćemo ga za četiri dana u Stokholmu protiv Švedske.

TOK MEČA

KRAJ MEČA

90. minut - Igraće se tri minuta nadoknade.

77. minut - Auh, šta je sada sprečio VMS. Vanja je odlično reagovao ispred Vajmana i izbio mu loptu nogom bukvalno u situaciji 1na1.

76. minut - U igru su ušli i Luka Jović i Saša Lukić, a odmah je Srbija imala i dobru priliku, ali i dalje nedostaje realizacija.

Foto: www.profimedia.rs

Austrija - Srbija

66. minut - Birmančević je ušao i uneo sjajnu energiju, odmah prikazavši nekoliko sjajnih poteza u napadu.

55. minut - Zapretila je Srbija prvi put u drugom delu posle Sergejevog udarca glavom, ali ja isti završio na golu Penca.

46. minut - Umesto Tadića ušao je Aleksandar Mitrović. Sada igramo sa dva centarfora.

POČELO JE DRUGO POLUVREME

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

35. minut - GOL! PAVLOVIĆ SMANJUJE NA 2:1! Opet je Strahinja pogodio glavom baš kao i u Kataru. Pomogao mu je Spajić koji je pre toga takođe skočio dobro i pogodio stativu, nakon čega je Pavlović takođe o okvir gola smestio loptu glavom u mrežu. Nadamo se da je ovo nagoveštaj bolje igre.

33. minut - Užasno je loptu ispucao Milinković-Savić i sreća je što se Vimer našao u ofsajd poziciji posle odbitka jer bi to bilo potpuno pomračenje uma.

28. minut - Imala je Srbija priliku da iz slobodnog udarca zapreti golu Austrije, ali je izostao nešto bolji centaršut.

16. minut - Pokazuje Srbija znake života posle užasnog starta, ali je Tadić promašio čist zicer posle sjajnog poteza Vlahovića. Šteta.

 

 

13. minut - GOL! Kakva katastrofa na startu u Beču - Baumgartner je posle asistencije upisao i pogodak. Vrlo lepo je pogodio donji desni ugao gola Srbije.

 

 

10. minut - GOL! Austrija je povela sa 1:0 golom Vimera! Odlično je završio akciju na dodavanje Baumgartnera i upisao prvi gol u dresu reprezentacije. Mora ovo mnogo bolje u nastavku.

7. minut - Arnautović je već zaradio žuti karton zbog neopreznog udarca laktom.

1. minut - Nije ni počeo meč, a odmah problemi! "Lukavo" su Austrijanci krenuli sa centra, a Spajić je u 16. sekundi oborio Baumgartnera u našem šesnaestercu, zbog čega su domaći protestvovali ali nisu dobili penal.

POČEO JE MEČ

PRE MEČA

20:40 - Nagrada za 100 nastupa u dresu Austrije pre meča uručena je doskorašnjem kapitenu Crvene zvezde Aleksandru Dragoviću.

 

 

20.38 - Poslednju pobedu nad našom zemljom, Austrijanci su 2017. godine rezultatom 3:2, preostala četiri meča naš nacionalni tim rešio je u svoju korist.

20.26 - Kao što smo najavili, Srbija večeras prvi put igra u novim dresovima, u kojima će nastupiti i na EP:

20.06 - Selektor "orlova" Dragan Stojković Piksi izneo je svoje viđenje večerašnje utakmice u Beču:

- Kada je u pitanju Austrija, radi se o izuzetno jakoj i kvalitetnoj ekipi, veoma kompaktnoj. To su pokazale kvalifikacije, ali i prijateljske utakmice koje su igrali i rešili u svoju korist. Uostalom, zato smo ih i izabrali, jer je meč sa takvom selekcijom dobar test pred važno i zahtevno takmičenje kakvo je EP. Imaju odličan timski duh, ali i individualne kvalitete visokog nivoa. Sabicer, Lajner, Arnautović… Mogu mnogo toga da postignu na EP. Zbog svega navedenog, imaćemo jako tešku i zahtevnu utakmicu - rekao je Stojković pred duel protiv Austrije.

UVOD

Duel na stadionu "Ernst Hapel" u Beču, između Austrije i Srbije, biće prvi od dve provere za izabranike Dragana Stojkovića Piksija, uoči Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Do početka EVRA i takmičenja u Grupi C, gde se još nalaze vicešampion Starog kontinenta Englesa, Danska i Slovenija, "orlovi" će imati još jedan test, protiv Švedske na oproštaju legendarnog Zlatana Ibrahimovića od aktivnog igranja fudbala.

S druge strane, Austrijanci su takođe učesnici Kontinentalnog takmičenja za selekcije, a nalaze se u grupi D ili "grupi smrti", zajedno sa Poljskom, Holandijom i Francuskom.

Inače, "orlovi" će u Beču nastupiti u novoj garnituri dresova, u kojima će predstavljati našu državu na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Selektor Stojković je za Evropsko prvenstvo saopštio spisak igrača na koje računa, a to su:

Golmani: Vanja Milinković Savić, Predrag Rajković, Đorđe Petrović.

Odbrambeni igrači: Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Miloš Veljković, Srđan Babić, Uroš Spajić, Nemanja Stojić.

Vezni red: Saša Lukić, Nemanja Gudelj, Nemanja Maksimović, Ivan Ilić, Srđan Mijailović, Sergej Milinković Savić, Dušan Tadić, Lazar Samardžić, Veljko Birmančević, Filip Kostić, Filip Mladenović, Andrija Živković, Mijat Gaćinović.

BONUS VIDEO