ZBOG OVOGA SRBIJI PRETI KAZNA: Otkriveno tačno zbog čega je UEFA pokrenula istragu protiv nas


IZVOR: Republika - 18.06.2024 | 08:37


Ne, razlog nije tuča sa navijačima Engleske i Albanije

Foto: Tanjug/ NEMANJA JOVANOVIĆ
ZBOG OVOGA SRBIJI PRETI KAZNA: Otkriveno tačno zbog čega je UEFA pokrenula istragu protiv nas

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog ponašanja navijača na utakmici protiv Engleske na Evropskom prvenstvu. Nakon prijava medija u Engleskoj o majmunskim kricima upućenim engleskim igračima, UEFA je imenovala inspektora koji će sprovesti disciplinski postupak povodom navodnog diskriminatornog ponašanja.

Pored optužbi za navodno diskriminatorno ponašanje, Fudbalski savez Srbije optužen je i za bacanje predmeta i prenošenje provokativne poruke neprikladne za sportski događaj. Posebno se ističe prikazivanje zastave povezane sa paravojnim pokretom koji je bio uključen u etničko čišćenje tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Foto: Tanjug/AP

 

Dok UEFA nastavlja istragu, javnost će biti obaveštena o dodatnim informacijama. Ovaj stalni problem naglašava potrebu za kontinuiranom budnošću i strogim merama u borbi protiv rasizma u fudbalu. Važno je da se ovakvi incidenti ozbiljno shvataju i da se preduzmu odgovarajuće mere kako bi se osigurala fer i bezbedna sportska atmosfera.

Podsetimo, Srbija ima dugu istoriju problematičnih incidenata u međunarodnom fudbalu. Navijači su tokom prošlog Svetskog prvenstva u Kataru prikazivali fašističke slogane i upućivali rasističke povike prema etničkim Albancima tokom utakmice protiv Švajcarske. Takođe, Srbiji je naloženo da igra utakmicu bez prisustva publike nakon sličnog ponašanja tokom poraza od 4:2 protiv Portugala u Beogradu. Zanimljivo je da je brazilski vezista Partizana, Everton Luiz, zaplakao zbog majmunskih povika i drugih uvreda navijača rivalskog kluba FK Rad.

 

BONUS VIDEO