NEVIĐENI NEREDI U BERLINU! Žestok UVOD u duel Holandije i Turske! Sivi vukovi IZAZVALI HAOS!


IZVOR: Republika/B.S. - 06.07.2024 | 19:24


Nemile scene na ulicama nemačke prestonice.

Foto: www.profimedia.rs
NEVIĐENI NEREDI U BERLINU! Žestok UVOD u duel Holandije i Turske! Sivi vukovi IZAZVALI HAOS!

Berlinska policija saopštila je danas da je zaustavila marš turskih navijača pre četvrtfinalne utakmice Holandija - Turska na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, zbog masovnog pravljenja gesta rukom turske ekstremno desničarske grupe "Sivi vukovi".

- Tokom marša turskih navijača masovno se izvodio pozdrav Sivih vukova. Policija je zbog toga zaustavila marš i pozvala navijače da prestanu da prave taj znak - napisala je berlinska policija na društvenim mrežama i dodala da šetnja navijača "nije mesto za političke poruke".

Utakmica Holandija - Turska, kojoj treba da prisustvuje predsednik ove evroazijske države Redžep Tajip Erdogan, dolazi u jeku diplomatskog spora između Berlina i Ankare. Gest "sivih vukova" je ove nedelje bio u centru pažnje, nakon što je taj znak napravio turski defanzivac Merih Demiral da proslavi golove koje je postigao u osmofinalnom meču protiv Austrije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Merih Demiral i Redžep Tajip Erdogan

Ova situacija dovela je do suspendovanja Demirala na dve utakmice, prema odluci Evropske fudbalske unije (UEFA), ali i do diplomatskih tenzija između Turske i Nemačke.

Turska je u sredu pozvala nemačkog ambasadora u Ankari na razgovor u znak protesta zbog izjave nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer, koja je gest igrača nazvala "neprihvatljivim".

Nemačka je odgovorila pozivom turskog ambasadora u Berlinu narednog dana. Takav razvoj događaja je doveo do osude "politički motivisanih izjava" od strane turskog ministarstva spoljnih poslova, koje su nazvane "ksenofobičnim reakcijama nemačkih vlasti prema Demiralu".

BONUS VIDEO