PARTIZAN JEDINI NIJE NAMESTIO "ŠAJBEROVO KOLO": Osvajač titule iz 1986. zagrmeo zbog zahteva Zvezde da im uzme titulu


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 08.07.2024 | 15:21


Tačno je da mi nismo jedini želeli da igramo ponovljeno kolo za razliku od ostalih ekipa, ali razlog je jednostavan, kaže Goran Bogdanović.

Foto: printskrin
PARTIZAN JEDINI NIJE NAMESTIO "ŠAJBEROVO KOLO": Osvajač titule iz 1986. zagrmeo zbog zahteva Zvezde da im uzme titulu

U srpskom fudbalu nikada nema mira, a to potvrđuju i probuđeni duhovi prošlosti od pre 38 godina. Crvena zvezda najavila je da će zahtevati da joj se dodeli šampionska titula iz sezone 1985/86. koja je već 38 godina u vitrinama Partizana, a tamo je stigla upravo zbog odluke za "zelenim stolom".

Podsetimo, te 1986. Partizan je osvojio titulu, a celo poslednje kolo je ponovljeno, sem utakmice crno-belih i Željezničara. Partizan i Crvena zvezda imali su isti broj bodova, ali su crno-beli prvi na tabeli jer su imali za jedan bolju gol-razliku. U Humsku je doša Željo, crveno-beli su otišli u sarajevo, oba meča su završena sa po 4:0 i titula je krenula ka stadionu Partizana. A danima pre te odlučujuće subote u fudbalskim krugovima širom zemlje otvoreno se govori o onome što će se dogoditi, odnosno da će svi mečevi biti namešteni.

Slavko Šajber, tadašnji čelnik Saveza, poništio je čitavo poslednje kolo Prve lige Jugoslavije, a u ponovljenom je Zvezda izgubila, dok Partizan nije želeo da igra. Kasnijom odlukom za "zelenim stolom" konstatovano je da su crno-beli šampioni. I tako je bilo sve do sada uz povremena podsećanja na pravnu bitku koja je pripala Partizanu, a sada Zvezda želi da se odluka preinači u njenu koristi.

Jedan od aktera tog poslednjeg famoznog kola bio je prvotimac Partizana Goran Bogdanović, koji je u razgovoru za Republiku imao više nego jasan stav.

Foto: Privatna arhiva

Goran Bogdanović

- Da nam se uzme ta titula, ne može. Ne damo pehar. Pa mi jedini nismo namestili to poslednje kolo. I time što smo odbili da igramo to smo potvrdili. Pa da jesmo, zašto ne bismo igrali i namestili opet? Zvezda se sada setila te titule. Dobiju utakmicu 4:0, koliko se sećam Milko Đurovski da tri gola jer mu je trebalo da bude najbolji strelac. Ali i mi dobijemo sa 4:0 i budemo prvaci. Kraj priče. Posle pričali da mi nismo mogli da dobijemo Želju fer borbom, a oni su kao mogli Sarajevo. Time što su igrali ponovo samo su potvrdili da je sve bilo namešteno. Ja sam igrao drugo poluvreme, bio sam klinac, ako mi verujete ništa nije ukazivalo da nam se bilo ko sklanjao na terenu. Pošteno smo dobili i taj meč i uzeli titulu - rekao je Bogdanović.

On je ukazao na drugi problem, a to je što sada nema ko da brani Partizan od aktuelnih pritisaka.

- Ajde da se ne vraćamo u prošlost, ali nama sadašnjost nije svetla. Ja da sam na čelu Partizana sada, kao neki, ka bih sam otišao da toliko dugo nemam titulu i još hoće da mi otmu i titulu od pre četiri decenije. Ali izgleda da se fotelje vole više od Partizana. Za  mene je Partizan bio i ostao svetinja, borio sam se da ostanem tu svaki dan, da me ne vrate kući u okolini Smedereva. Ovi se sada bore da ostanu iz drugih razloga - dodao je Bogdanović.

BONUS VIDEO