MALO JE JEDNA TITULA DA SE DA ZVEZDI: Bivši as Partizana poručio šta sve treba da pripadne večitom rivalu


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 08.07.2024 | 16:28


Tako će da se reše svi problemi u srpskom fudbalu, jasan je Zvonko Živković, osvajač spornog šampionata iz 1986. godine.

Foto: Starsport
MALO JE JEDNA TITULA DA SE DA ZVEZDI: Bivši as Partizana poručio šta sve treba da pripadne večitom rivalu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su 35 titula nacionalnog prvaka od osnivanja do danas, dok je Partizan podigao šampionski pehar u 27 navrata. Međutim, taj odnos bi vrlo lako mogao da se okrene u 36-26 a da se ne odigra nijedna utakmica. Naime, crveno-beli traže da im se dodeli titula iz sezone 1985/86. koja je već 38 stoji u vitrinama u Humskoj.

I dok je jedan od aktera tog šampionata u crno-belom dresu Goran Bogdanović u razgovoru za Republiku naširoko objasnio zašto bi bilo sramota da se ovo desi, njegov saigrač Zvonko Živković je bio nikad kraći, ali nikad konkretniji.

- Dajte Zvezdi pet titula. Ma dajte im sve, malo je jedna. Tako će da se reše svi problemi u srpskom fudbalu. Zvezda je prvak i gotova priča. Ma ostao sam bez komentara kada sam ovo čuo - bio je vidno besan i sarkastičan Živković.

Foto: Starsport

Kratko i Jasno: Zvonko Živković

Podsetimo, te 1986. Partizan je osvojio titulu, a celo poslednje kolo je ponovljeno, sem utakmice crno-belih i Željezničara. Partizan i Crvena zvezda imali su isti broj bodova, ali su crno-beli prvi na tabeli jer su imali za jedan bolju gol-razliku. U Humsku je doša Željo, crveno-beli su otišli u sarajevo, oba meča su završena sa po 4:0 i titula je krenula ka stadionu Partizana. A danima pre te odlučujuće subote u fudbalskim krugovima širom zemlje otvoreno se govori o onome što će se dogoditi, odnosno da će svi mečevi biti namešteni.

Foto: printskrin

Partizanovo slavlje titule iz 1986. godine

Slavko Šajber, tadašnji čelnik Saveza, poništio je čitavo poslednje kolo Prve lige Jugoslavije, a u ponovljenom je Zvezda izgubila, dok Partizan nije želeo da igra. Kasnijom odlukom za "zelenim stolom" konstatovano je da su crno-beli šampioni. I tako je bilo sve do sada uz povremena podsećanja na pravnu bitku koja je pripala Partizanu, a sada Zvezda želi da se odluka preinači u njenu koristi.

 

BONUS VIDEO