POTPUNI SUNOVRAT: Srbija drži "fenjer" - ispred nas su i Gibraltar, Andora, San Marino i Lihtenštajn!


IZVOR: Vladimir Vorih - 09.08.2024 | 10:35


Da li je ovo pokazatelj na kakve grane je spao srpski klupski fudbal?

Foto: Starsport
POTPUNI SUNOVRAT: Srbija drži "fenjer" - ispred nas su i Gibraltar, Andora, San Marino i Lihtenštajn!

Ne tako davka hvalili smo se činjenicom da je srpski klupski fudbal uspeo da se izbori za čak pet predstavnika u evropkim kupovima, od kojih su dva učestvovala u elitnom takmičenju, Ligi šampiona.

Međutim, tokom prethodne sezone srpski klubovi su zabeležili samo jedan trijumf, čime je nacionalni koeficijent doživeo ozbiljan pad, a ponor ka dnu evropskog fudbala nastavljn je i u aktuelnoj takmičarskoj godini.

U sezoni 2024/25 do sada su tri srpska kluba izlazila na međunarodnu scenu i u okviru druge kvalifikacione runde za sva tri Evro takmičenja, doživeli su neuspehe.

Partizan je u kvalifikacijama za Ligu šampiona doživeo potpuni debakl protiv kijevskog Dinama. Nakon 2:6 na neutralnom terenu u Poljskoj, crno-beli su doživeli i bolan poraz 0:3 u Humskoj. U okviru Lige Evrope, Vojvodina je očekivano poražena od amsterdamskog Ajaka (1:3; 0:1), dok se očekivalo da će kragujevački Radnički 1923 imati lak posao protiv Mornara iz Bara. Međutim, nakon trijumfa u prvom meču 1:0, usledio j poraz u Podgorici 1:2, da bi crnogorski predstavnik bio bolji nakon izvođenja jedanaesteraca.

Foto: Starsport

Slavlje fudbalera Lugana u Humskoj

 

Rezultatski krah je nastavljen i u trećem kvalifikacionom kolu. Partizan je pred svojim navijačima poražen od švajcarskog Lugana rezultatom 0:1, dok su Novosađani na gostovanju u Mariboru, golom u nadoknadi vremena poraženi rezultatom 1:2. Iako predstoje revanš mečevi, na osnovu do sada prikazanog, teško je poverovati u boljitak.

Iz svega navedenog može se samo zaključiti da su srpski klubovi u osam odigranimh međunarodnih mečeva u sezoni 2024/25 ostvarili jedan trijumf i sedam poraza uz ostvareni gol koeficijent 6:18.

Sve navedeno dovelo je srpki klupski fudbal u situaciju da je u aktuelnoj sezoni najslabiji na Starom kontinentu. Trenutno je Srbija ostvarila koeficijent 0,200 i ispred nas se nalaze fudbalske velesile kao što su Gibraltar (0,833), Andora (0,833), Severna Irska (0,750), Severna Makedonija (0,666), San Marino (0,666) i Lihtenštajn (0,500).

Foto: Kassiesa.net/printscreen

Srbija čvrsto prigrabila "fenjer"

 

Ostaje nam nada da će učključivanjem u takmičenja Crvene zvezde i TSC-a iz Bačke Topole, koeficijent barem donekle napredovati, ali je sve navedeno zaista podatak zbog kojeg bi neko morao da se dobro zamisli.

Kuda ide srpski klupski fudbal?

 

BONUS VIDEO: