PIKSI NE VERUJE ŠTA JE ČUO U BERLINU: Podnet raport posle sumiranja utisaka sa EVRO 2024


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 18.09.2024 | 16:55


Ovo se do sada verovatno nikada nije desilo, konstatovano je na sastanku UEFA.

Foto: Starsport
PIKSI NE VERUJE ŠTA JE ČUO U BERLINU: Podnet raport posle sumiranja utisaka sa EVRO 2024

Rafa Benitez, Fabio Kapelo, Dejvid Mojes, Ole Gunar Solskjer, Majkl O’Nil, Pat Boner, Frank De Bur… Samo su neka od legendarnih imena evropskog i svetskog fudbala koja su kao članovi Tehničke komisije UEFA na sastanku sa selektorima i direktorima svih reprezentacija u Berlinu govorili o analizi proteklog Evropskog prvenstva. Tom skupu u Berlinu prisustvovao je i selektor Srbije Dragan Stojković Piksi. On je otkrio o čemu je bil reči u razgovorima s Arsenom Vengerom, ali i Didijeom Dešanom i selektorom Španije Luisom De la Feunteom.

Foto: fss.rs

Kongres UEFA u Berlinu

- Dobili smo iscrpan izveštaj i video-analizu najvažnijih tehničko-taktičkih detalja koji su obeležili mečeve na završnom turniru u Nemačkoj. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i svakako da je imalo mnogo toga da se čuje i zabeleži. Čuveni Irac Paki Boner govorio je o ulozi golmana u modernom fudbalu, koliko je važno da čitaju igru i predviđaju situacije. Mojes je pričao o odbrani, Rafa Benitez o veznom redu, Majkl O’Nil o napadačima - prenosi utiske Dragan Stojković Piksi, koji je zajedno sa Stevanom Stojanovićem predstavljao Srbiju na sastanku u Berlinu.

Selektora naše reprezentacije posebno je iznenadio jedan statistički podatak.

Foto: fss.rs

Piksi i Dika na kongresu UEFA

- Zvuči prosto neverovatno i neobjašnjivo, na čitavom Evropskom prvenstvu nijedan gol nije postignut iz slobodnog udarca. Šalili smo se malo i postavili pitanje da li su golmani bili toliko dobri ili su igrači u živom zidu previsoki. Naravno, odgovor treba tražiti na drugoj strani jer je reč o vrlo zahtevnom tehničkom elementu i brine podatak da je sve manje igrača koji su specijalisti za golove iz slobodnih udaraca - naglasio je Stojković.

Susreti sa Luisom De La Fuenteom i Didijeom Dešanom, bili su prilika da se razmene mišljenja o rezultatima na startu Lige nacija.

Foto: www.profimedia.rs

Ima uspehe: De la Fuente vodio Španiju do krova Evrope

- Sa De La Fuenteom sam više pričao o njihovoj utakmici protiv Švajcarske. Kaže da su imali mnogo problema na teškom terenu, pogotovo u trenutku kada su ostali sa igračem manje. Morao je da vadi Jamala i Vilijamsa, da se orijentiše na odbranu svog gola i da iz kontri vreba priliku da zatvori utakmicu. Pohvalio je našu igru u Beogradu, to zajedništvo i činjenicu da su se igrači tokom svih 90 minuta žrtvovali jedni za druge - kazao je Stojković.

Piksiju su prijale reči selektora aktuelnog evropskog prvaka, ali i jedan deo video-analize na zvaničnom sastanku koji se odnosio na duel sa Englezima u Gelzenkirhenu.

Foto: fss.rs

Za Luvr: Učesnici kongresa UEFA u Berlinu

- Akcenat je bio na visokom presingu u određenim intervalima utakmice kada smo protivnika primorali da se povuče na svoju polovinu i da se fokusira na odbrambene zadatke. U savremenom fudbalu gde su sve ekipe fizički i taktički pripremljene na najvišem mogućem nivou, nijanse određuju razvoj situacije na terenu. Ako stvoriš pet šansi, dve moraš da realizuješ. Ako stvoriš dve, jedna mora da završi u golu. I to je suština. Gledao sam u utorak uveče utakmicu Real - Štutgart, kada vidite rezultat pomislite da je sve bilo rutinski, a nije tako. Nemci su igrali i stvarali šanse, a Real davao golove i pobedio - naveo je Piksi.

Ni Didijeu Dešanu nije bilo lako posle poraza od Italije u Ligi nacija.

Foto: fss.rs

Dešan Razgovarao sa Stojkovićem

- Svestan je činjenice da francuska javnost priznaje samo rezultat i da je uvek sklona kritici. Ne obazire se previše, rekao mi je da mu njegov asistent tek s vremena na vreme pročita šta piše u novinama. Igrali su mnogo bolje protiv Belgije kada je osvežio ekipu i rešio da odmori Mbapea, Grizmana i još neke standardne članove prve postave. Rotacije su sastavni deo selektorskog posla i neminovnost u modernom fudbalu zbog preglomaznih kalendara i opterećenja igrača - dodoa je selektor Srbije.

Pored Roberta Manćinija i Joakima Leva, specijalni gost na sastanku u Berlinu bio je Arsen Venger koji u FIFA obavlja ulogu šefa globalnog razvoja fudbala.

- Svaki susret sa Vengerom izaziva posebne emocije. Sedeli smo sat vremena i razgovarali o mnogim temama, igri, sistemima… Složili smo se da je tehnika i dalje jedan od najvažnijih elemenata u fudbalu. Kada imaš igrača koji nema problema sa prijemom lopte, mnogo ti je lakše da razvijaš igru. Pogledajte Španiju, nemaju slabu kariku u timu, svi su fantastično potkovani tehničkim kvaliteitma i onda je protok lopte besprekoran. Zato i jesu evropski šampioni - jasan je Piksi.

Foto: fss.rs

Posebna emocija kada se priča sa Vengerom

Kako je otkrio, bilo je priče i promeni formata u UEFA takmičenjima.

- Meni se dopada novi format Lige šampiona. Imate veći broj mečeva protiv atraktivnih rivala i više mogućnosti da dođete do željenog rezultata. Jasno je da će veliki opet voditi glavnu reč, ali ni mali nisu bez šansi. Sa tri pobede mogu da se nadaju proleću u Evropi. I ovim putem poželeo bih našim predstavnicima Crvenoj zvezdi i TSC mnogo uspeha na međunarodnoj sceni - bio je iskren Stojković.

BONUS VIDEO