TEMA JE MNOGO: O svemu po malo sa ljubimcem grobara - golgeter koji je zlatnim slovima upisan u istoriju kluba i dalje veruje u svoj Partizan!


IZVOR: Vladimir Vorih - 19.09.2024 | 15:26


Tog aprilskog dana 2014. godine postao je heroj crno-belog dela Srbije i svoje ime upisao u anale srpskog klupskog fudbala.

Foto: Starsport
TEMA JE MNOGO: O svemu po malo sa ljubimcem grobara - golgeter koji je zlatnim slovima upisan u istoriju kluba i dalje veruje u svoj Partizan!

Odavno postoji krilatica da ukoliko nisi nastupio u Večitom derbiju, nisi ni igrao fudbal u Srbiji. Jedan takav meč crveno i crno-belih odigran je 26. aprila 2014. godine i iznedrio je svog junaka, Nemanju Kojića.

On je u žižu javnosti dospeo pogotkom u 146. Večitom derbiju kada je golom u 90. minutu doneo crno-belima pobedu rezultatom 2:1 nad Crvenom zvezdom. I poed činjenice da su susret obeležili sjajni pogotci Nikole Drinčića i Dragana Mrđe, kao i dva neiskorišćena jedanaesterca momaka u crveno-beloj sportskoj opremi, gol Kojića se i danas pamti.

Iz svega navedenog jasno je da je upravo Nemanja odličan sagovornik uoči predstojećeg duela Večitih rivala i prvo pitanje je svakako bilo šta možemo očekivati od meča crno i crveno-belih koji je na programu u ponedeljak na stadionu u Humskoj ulici:

- Svašta - uz osmeh je započeo Kojić, a zatim i dodao:

- Derbi je specifična utakmica u kojoj ne pobeđuje u tom momentu bolja ekipa. Zvezda jeste u prednosti na osnovu ostvarenja ne samo u aktuelnoj sezoni, ali će u derbi ući nakon evropskog iskušenja. Mislim da je došlo vreme da Partizan konačno nešto pokaže i možda upravo Večiti derbi za crno-bele bude prekretnica sezone. Ono što svakako očekujem, jeste da duel reši potez, ili inspiracija pojedinca.

Ukoliko Crvena zvezda stigne do celog plena na terenu najvećeg rivala, prvenstvo se može smatrati rešenim?

- Ne bih baš tako rekao. Mnogo je utakmica do kraja i svakako dok god postoji i teoretska šansa borba za trofej nije završena. 

Foto: Starsport

Nemanj Kojić veruje da Večiti derbi može predstavljati prekretnicu u sezoni

 

Zvezda kreće u svoju novu evropsku odiseju. Crveno-bele očekuje premijerni duel sa lisabonskom Benfikom, ali smo pitali Nemanju dokle puleni trenera Vladana Milojevića mogu da stignu u ovom novom sistemu takmičenja:

- Mnogo je nepoznanica na startu sezone u Ligi šampiona. Čini se da i klubovi sa onog najvišeg nivoa evropskog fudbala nisu prikazali igru koja se od njih očekivala, tako da je sve moguće. Moje lično mišljenje jeste da Zvezda može zabeležiti rezultat ove godine, a šta je to konkretno, ipak je teško reći. Svakako bi plasman među 24 ekipe bio senzacionala - istakao je Kojić, ali i posebno apostrofirao jednu stvar:

- Srpski fudbal ipak ne može bez oba Večita rivala. I Zvezda i Partizan u Evropi su potrebni srpskom fudbalu kako bi sakupljali bodove i omogućili i ostalima benefite od uspeha. Partizan jeste u ovom momentu fudbalski mrtav, ali bi sve moglo da se vrlo brzo promeni, a prilika za preokret možda leži već u predstojećem derbiju.

Za kraj smo iskusnog golgetera pitali i u vezi jednog podatka koji je mnogima promakao. Naime, na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, tokom 51 odigrane utakmice nije postignut niti jedan pogodak iz slobodnog udarca. Kako Nemanja komentariše navedeni neverovatni podatak:

- Jednostavno fudbal se potpuno promenio u fizičkom i motoričkom smislu. Sada su fizikalije dominante i prosto majstori fudbalske igre, nekadašnje "desetke" prosto izumiru. Sve ih je manje, a upravo su oni bili ti koji su svojim majstorskim potezima iz slobodnih udaraca umeli da podignu publiku na noge.Majstorstvo se u fudbalu izgubilo i teško da će se u skorije vreme vratiti - zaključio je Nemanja Kojić uz dogovor da se ponovo čujemo nakon odigranog Večitog derbija kada ćemo imati mnogo otvorenih tema koje se mogu analizirati.

 

BONUS VIDEO: