SUDIJA OŠTETIO ZVEZDU: Praktično je poklonio drugi gol Portugalcima


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 20.09.2024 | 08:20


Zdravko Jokić smatra da nije bilo sve pošteno na Marakani.

Foto: Starsport
SUDIJA OŠTETIO ZVEZDU: Praktično je poklonio drugi gol Portugalcima

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su od Benfike sa 2:1 na Marakani u prvom meču nove sezone u Ligi šampiona. Izabranike Vladana Milojevića prvo je matirao Kerem Akturkoglu  tako što je sproveo loptu u mrežu sa metar razdaljine u 9. minutu, dok je Orkun Kokču perfektno pogodio iz slobodnog udarca u 29. minutu.

Međutim, da li je sve bilo čisto i pošteno na Marakani, odnosno da li je bilo odluka na štetu srpskog kluba? Poznati srpski sudija Zdravko Jokić izneo je svoje mišljenje o suđenju na utakmici između Crvene zvezde i Benfike, ističući da smatra da je Crvena zvezda bila oštećena. Jokić je naglasio da je, prema njegovoj proceni, sudija Oliver imao neujednačen kriterijum u proceni prekršaja tokom meča.

Foto: printscreen/Arena sport

Zdravko Jokić


Jokić je istakao da smatra da su faulovi nad igračima Crvene zvezde u više navrata ostali nekažnjeni, dok je "mekan" faul nad Kokčuom u 29. minutu sudija okarakterisao kao dovoljan za slobodan udarac, što je rezultiralo drugim golom za Benfiku. Prema Jokićevim rečima, ova odluka sudije Olivera dovela je Zvezdu u nezavidnu situaciju.

Foto: Starsport

Majkl Oliver

- Majkl Oliver je imao neujednačen kriterijum u proceni prekršaja. Ovja pogrešno dosuđeni slobodni udarac je krunisan golom iz slobodnog udarca i doveo je Zvezdu u nezavidnu situaciju. Bilo je još duela tokom utakmice koji nisu bili za faul. Videli smo na Evropskom prvenstvu da je bilo izbegavanje dosuđivanja faulova na delu terena jer to odlučuje utakmicu. Na 18 metara, olako je dosudio, ne kažem da je namerno, pa je taj prekršaj doveo do ukupnog rezultata - objasnio je Jokić.

Foto: Starsport

Lako dosušen faul u zoni šuta koji je doneo drugi gol Benfici

Jokić je takođe izrazio nezadovoljstvo zbog "neizvesnih" odluka sudije Olivera, ističući da je trebalo da izbegava prekršaje u koje nije bio siguran, posebno u opasnoj zoni, jer takve odluke mogu da imaju veliki uticaj na ishod utakmice. Takođe, Jokić je naglasio da je više puta tokom meča primećeno izbegavanje dosuđivanja faulova na delu terena, što je prema njegovom mišljenju uticalo na tok utakmice.

U svojoj analizi, Jokić je istakao da nije siguran da je bio penal za Crvenu zvezdu u završnici meča, što dodatno ukazuje na kompleksnost situacije i neujednačenost suđenja tokom utakmice. Zaključak Zdravka Jokića je da je suđenje na ovoj utakmici bilo nedovoljno konzistentno i da je to imalo značajan uticaj na konačan ishod. Ova kritika suđenja od strane iskusnog sudije poput Zdravka Jokića sigurno će privući pažnju javnosti i pokrenuti diskusiju o kvalitetu suđenja u fudbalu.

BONUS VIDEO