LEGENDARNI PANČEV ZA REPUBLIKU UPOREDIO SRPSKI I ITALIJANSKI DERBI: "Napetiji je i temperamentniji!"


IZVOR: SAVA JOJIĆ - 21.09.2024 | 12:52


Večiti derbi je specifična utakmica, gde određeni faktori ne moraju da igraju nikakvu ulogu - naveo je Pančev.

Foto: FK Crvena zvezda
LEGENDARNI PANČEV ZA REPUBLIKU UPOREDIO SRPSKI I ITALIJANSKI DERBI: "Napetiji je i temperamentniji!"

Ponedeljak je dan kada cela Srbija staje, a sve oči biće uprte u Humsku i stadion Partizana kada će se odigrati 174. večiti derbi u okviru devetog kola Superlige Srbije od 19.00 časova. Ovo je ujedno i praznik fudbala u čitavoj državi i svi sa velikim nestrpljenjem iščekuju ovaj dan kada će igrači oba kluba odmeriti snage i saznati ko je bolji.

Foto: Starsport

Detalj sa Večitog derbija

Tim iz Ljutice Bogdana očekuje ovaj okršaj u dosta boljoj situaciji od ljutog rivala, Partizana, ali svedoci smo da se ovakve utakmice igraju na sve ili ništa i da tabel nije merilo, pa tako i duel između dva najveća srpska kluba. Večiti derbi su istoriji igrali velike legende oba tima, a jedna od njih je i Darko Pančev koji je za Zvezdu igrao u periodu od 1988. do 1992. godine, kada su crveno-beli imali zlatan period i popeli se na krov Evrope čuvene 1991. 

Čuvena "kobra" odigrala je devet puta večiti derbi i ima bilans od sedam pobeda i po jedan poraz i remi. Pančev je u razgovoru za Republiku govorio o ovom istorijskom duelu.

Foto: FK Crvena zvezda

Darko Pančev u dresu Zvezde

- Večiti derbi je specifičma utakmica, gde određeni faktori ne moraju da igraju nikakvu ulogu. Ta utakmica je velika inspiracija i postoji velika želja za pobedom na ljutim rivalom i nikada ne može da se prognozira pobednik. Uvek može da se pojavi neko i jednim potezom reši utakmicu - započeo je Pančev.

Pančev se dotakao i perioda kada je on bio učesnik večitih derbija i istakao je da su tada bili dominantniji u odnosu na Partizan.

- U tom periodu smo bili dominantniji i stvarno smo bili uspešniji u večitim derbijima, bez obzira na čijem stadionu se igralo, prema tome veoma mije drago što je bilo tako. I pored toga što je Partizan, da ne grešim dušu, imao dobru ekipu, mi smo za nijansu bili bolji, ali nije lako pobediti ih. Pritisak je uvek bio jako veliki, jer su očekivanja velika i svi se raduju derbiju, jer žele pobedu - rekao je legendarni napadač Zvezde.

Dotakao se i atmosfere na večitom derbiju.

- O atmosferi ne treba mnogo trošiti reči, vrhunka je. Marakana je jedan od retkih stadiona gde navijači prave takvu atmosferu, to možete samo da vidite u Argentini i Brazilu. Sada Marakana prima 50 hiljada, a u naše vreme je to bilo duplo više, što znači da ste u derbiju imali čaki preko 100 hiljada navijača, možete onda da zamislite kako je tek tada bilo - prisećao se Pančev.

Foto: Republika

12. igrač Zvezde: "Delije"

Pančev je dodao je Partizano ima unutrašnjih problema i da to utiče na ekipu.

- Zvezda dominira već dugi niz godina, a što se tiče Partizana, oni imaju više unutrašnjih problema, nego što su to neki spoljašni faktori, bez obzira što oni to neće da priznaju. Ima Partizan puno dobrih igrača, ali verovatno ta celokupna situacija utiče na njih, tako da bi zbog toga Zvezda trebalo da bude neki blagi favorit, ali ipak igra se na njihovom stadionu, tako da se ništa ne zna - jasan je.

Igrala je čuvena "kobra" i čuveni Derbi Dela Madonina u dresu Intera. Ipak, legenda Zvezde smatra da je srpski derbi napetiji. Okršaj milanskig giganta igra takođe ovog vikenda, tačnije sutra od 20.45.

- Igrao sam nekoliko puta čuveni Derbi Dela Madonina, kako u prvenstvu Italije, tako i u Kupu. Verovatno bi to i Dejo (prim. aut. Dejan Savićević) mogao to da potvrdi, pošto smo igrali u istom periodu, veliki derbi, dođu 80 hiljada navijača, ali je ovaj naš derbi temperametniji, napetiji. Ipak, mislim da tu igraju i osećaji i ljubav prema klubu. Sve to osećaš i iskazuješ na terenu. Tamo igraju dosta stranaca i nemaju taj filing prema klubu, koji nosiš iz detinjstva - poručio je Pančev.

Foto: Profimedia

Darko Pančev u dresu Intera

Uporedio je pritisak u tadašnjoj Jugoslaviji i Italiji.

- U Italiji je veliki pritisak na igrače, pogotovu ako si u velikom klubu, u manjim je slično kao kod nas. Kada počne prvenstvo, primarni cilj je da se opstane u ligi, pa ako imaju šansu za nešto više, probaće. Pritisak je sličan, u Jugoslaviji je bilo isto teško da se igra, jer gde god da smo igrali, bilo je teško pobediti, svi su imali dobre i čvrste ekipe. U naše vreme se dopuštalo se da igra dosta čvršće, nisu igrač toliko bili zaštićeni kada idu napolje da igraju. Bilo je teško dobiti utakmicu na strani, tako da je bilo dosta slično u tom periodu i u Italiji, gde se igralo čvrsto. U tom smislu imalo je dosta sličnosti i veliki pritisak na igrače. Mogu da kažem da iz tog perioda, fudbal u Jugoslaviji je bio sličan kao u Italiji, mala razlika je to što su tada u Italiji dolazili najbolji igrači Evrope i Sveta, ali naše prvenstvo je bilo u top pet u Evropi, nije bilo lako igrati - jasan je Pančev.

Pančev je prokomentarisao i utakmicu protiv Benfike.

- Zvezda je igrala dosta dobro protiv Benfike, pogotovu posle primljenog prvog gola. U drugom poluvremenu su se otvorili i opustil, bez opterećenja. Smatram da je ovo sve zbog nedovljnog iskustva igranja u Ligi šampiona. Po meni za prvi gol ključan je bio naš igrač koji je jurio Di Mariju, jer nije na vreme krenuo, jer je lopta dugo letela prema njemu i naš igrač je tu imao vremena da mu napravi faul ili čak dobar pritisak. Nesreća je bila to što je dotakla našeg igrača prilikom centaršuta i ona je preletela golmana. Takođe, Rade Krunić je trebao da bude obazriviji kada je fudbaler Benfike bio iza njega, morao je da ga zagradi. Na primer, da je Ilija bio tu (prim. aut. Ilija Najdoski), on ne bi mogao da dođe do lopte, ovaj bi ga slomio. To su ti momenti neiskustava koji mogu biti ključni. Drugi je gol je bio isto greška našeg igrača, na 20 metara ne sme da se greši, to je opasna zona. Faul mislim da je bio prestrogo dosuđen, u Engleskoj tako nešto ne bi nikada sudio. Slobodnjak je bio izuzetan, ali golman kada primi gol u svom delu, gde stoji, to je isto njegova krivica, bez potrebe je krenuo jedan korak desno, pa nije mogao da se vrati. To su ti detalji koji rešavaju utakmice, Benfika je iskusan tim. Međutim, Zvezda je pokazala da može da igra sa najvećim ekipama - smatra Zlatna kopčka Evrope 1991. 

Govorio je o narednoj utakmici Lige šampiona koju crveno-beli igraju protiv Intera u Milanu.

- Što se tiče gostovanja u Milanu, nije tajna da je Inter u ovom periodu najdominantnija ekipa u Italiji. Imaju dosta dobar tim, ma da Italijani igru dosta bolje kada se brani, pa napadaju kontrama, nego kada trebaju da budu dominantnii. Zvezda tu treba da traži svoju šansu, da igra pametno i obazrivo, da brani svoj gol i da nekom eventualnom kontrom proba da iznenadi protivnika. Videćemo, sve je moguće, sigurno je da je Inter favorit. Setimo se utakmice protiv Milana od pre par godina kada je Zvezda izgubila na San Siru samo 1:0, a trebala je da izjednači, tako da je sve moguće - podvukao je Darko Pančev.

BONUS VIDEO