SNOVI ĆE MU SE OSTVARITI: Ko je fudbaler zbog kojeg FIFA menja pravila? Ubuduće će biti veliko pojačanje "orlova"!


IZVOR: Vladimir Vorih - 27.09.2024 | 07:21


Njegove želje će biti uslišene.

Foto: Facebook.com/Sarajevo ljubav jedina
SNOVI ĆE MU SE OSTVARITI: Ko je fudbaler zbog kojeg FIFA menja pravila? Ubuduće će biti veliko pojačanje "orlova"!

Svetska kuća fudbala FIFA je najavila promene u pravilima koja bi mogla da imaju značajan uticaj na reprezentaciju Srbije, posebno kada je reč o poziciji golmana.

Ova vest dolazi nakon što je golman Vladan Kovačević iz Sportinga izrazio želju da brani boje Srbije, iako je prethodno nastupao za selekciju Bosne i Hercegovine u mlađim kategorijama. Njegova situacija je bila komplikovana zbog FIFA pravila koja su mu onemogućila da promeni nacionalni tim zbog godina.
 

Vladan Kovačević je bio suočen sa pravilom koje mu nije dozvoljavalo da promeni reprezentaciju nakon što je napunio 21. godinu, iako je želeo da brani boje Srbije umesto Bosne i Hercegovine. Ova situacija je izazvala reakciju javnosti i pokrenula pitanje da li bi FIFA trebalo da preispita ovo pravilo kako bi omogućila igračima da izmene svoj nacionalni tim ako to žele.

FIFA planira da izmeni pravila u tri tačke, a jedna od ključnih promena odnosi se na neuzimanje u obzir nastupa igrača u omladinskim selekcijama prilikom promene nacionalnog tima. Ovo bi značilo da bi situacija poput one Vladana Kovačevića mogla da se reši na korist igrača i nacionalnih timova koji bi želeli da ga angažuju.

Foto: Starsport

Selektor Stojković uskoro dobija pojačanje na gol liniji

 

- Ko je Vladan Kovačević?

Kovačević je rođen u Banjaluci 11. aprila 1998. godine. Karijeru je započeo u banjalučkom Železničaru, da bi se kasnije preselio u redove Sarajeva. Šest meseci je proveo na pozajmici u Slobodi iz Mrkonjić Grada, a leta 2021. godine se seli u Poljsku.

Golman lisabonskog Spotinga postao je u julu 2024. godine.

Do sada j sedam puta čuvao mrežu U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ove promene u pravilima dolaze nakon velikog broja zahteva Fudbalskih saveza koji su podneti Sudu za sportsku arbitražu. Očigledno je da postoji velika podrška ovakvim promenama među fudbalskim savezima širom sveta, a reakcije na ove najave su već izazvale značajno interesovanje javnosti.

Najave o promenama u pravilima FIFA-e doneće značajne mogućnosti za nacionalne timove, uključujući i reprezentaciju Srbije. Očekuje se da će ove promene uneti novu dinamiku u svetski fudbal, a najviše će se radovati igrači poput Vladana Kovačevića koji će moći da ostvare svoje želje i brane boje zemlje za koju zaista žele da nastupaju.

 

BONUS VIDEO: