KOME SAM REKAO DA SE NEĆU VRAĆATI I KADA? Milošević oštro odgovorio na pitanje novinara!


IZVOR: Republika/A.Đ. - 30.09.2024 | 13:37


Savo Milošević govori o svom povratku u Partizan.

Foto: Starsport
KOME SAM REKAO DA SE NEĆU VRAĆATI I KADA? Milošević oštro odgovorio na pitanje novinara!

KONFERENCIJA JE ZAVRŠENA!

TOK KONFERENCIJE

O prvom mantadu i "najlepšem fudbalu" Partizana

- Ne može da mi bude neprijatno. Usađeno je u moj mentalitet da se ne obazirem mnogo na ono što je bilo. U fudbalu uvek počinjete od nule ili minusa. Nećemo od toga imati nikakve koristi sada.

Iliev o vraćanju Miloševića:

- Šta mogu da kažem? Meni je bilo lako zato što čovek voli Partizan i nas dvojica imamo divan odnos, počeo je davno kada smo bili cimeri kada je on bio najveća zvezda. Od tog momenta je osoba koja mi mnogo znači, naš odnos raste godinama. Raduje me filozofija fudbala koja se poklapa. Ponovo ćemo zajedno kreirati priču, uvek sam optimista i ne sumnjam da će biti plodonosna.

Situacija u klubu:

- Bez obzira na to šta će se dešavati kada je u pitanju sam klub i funkcionisanje kluba, ja sam se trudio da mi sami kreiramo ambijent u kojem ćemo da radimo. Druge stvari koje se ne tiču sportskog sektora su nešto drugo, ali dužni ste sami da kreirate okolnost u kojoj želite da radite. Prva stvar koju sam rekao momcima je da svi moraju da se smeju i da budu srećni i zadovoljni što se bave ovim poslom i da tako dolaze na posao. Apsolutno znam da svi mi možemo da radimo i budemo produktivniji ako radimo u uslovima koji nam se dopadaju.

Foto: Starsport

Savo Milošević na promociji

 

Trka za titulu ove sezone?

- Mislim da neću da gledam tabelu do februara, a ne da razmišljam o tome... Kup je naša jedina realna šansa da probamo da osvojimo trofej. Probaćemo sigurno, to je jedino što mogu da kažem.

Sa kim će Savo raditi?

- Dao sam direktoru 12 imena, sa mnom dolazi Nenad Cvetković koji je moj prvi pomoćnik i Marko Stojanović za kondiciju, alimentaciju, prevenciju, suplementaciju. Trudili smo se da većinu ljudi koristimo koji su treneri kluba i imaju ugovore sa klubom.

O izjavama u prošlosti o povratku u Partizan:

- Kome sam rekao da se neću vraćati i kada? Nisam. Morate da proverite. Izašao sam iz srpskih medija, nisam dao izjave tri godine. Moje poslednje obraćanje je bilo saopštenje o ostavci. Jedine izjave koje sam dao su bile na turniru na Zlatiboru i bile su vezane samo za taj turnir. Sve druge izjave koje ste čitali prethodnih godina, a da se vode na moje ime nisam demantovao jer nisam bio deo medija. Ne mogu da komentarišem i da se pravdam zbog nečega što nisam rekao. Ali nije mi problem da odgovorim na pitanje. Šta se promenili? Ništa. Ako stavim na vagu težinu situacije kada sam došao u martu 2019. godine i ovu sad, jako mi je teško da vidim koja je teža.

O pojedinim fudbalerima i vraćanju u formu:

- Ima prostora za napredak, ali u ovom momentu ne bih izdvajao nekoga, već sve igrače. Smatram sebe čovekom Partizana, ovde sam od 1989. praktično. Prva je ideja da procenimo šta imamo, posle toga da razmišljamo šta nam je potrebno. Probaćemo da individualno dobijemo više, pogotovo od stranaca. Bez da svaljujemo krivicu na njih, to je nešto što važi u fudbalu svuda. Stranci bi trebalo da prave razliku, a ako ne pravo, to je problem. To će biti deo analize. Da preživimo prvu utakmicu do pauze... Da ne zvučim arogantno i prepotentno, psihologija mi je jača strana. To će biti deo mog posla, možda više i od treninga, taktike i sve to što ćemo proći kroz treninge. Psihologija će biti moj prevashodni posao u prve dve, tri nedelje - rekao je Milošević.

Foto: Starsport

Savo Milošević i Ivica Iliev na promociji

 

Odgovor na sledeće pitanje "Koliko vremena je potrebno da se "skenira" aktuelni tim?", Savo je odgovorio:

- Najmanji problem je analiza. Bitno je vreme za koje sve to mora da se reši. Ako se za dva-tri meseca ne vidi ono što smo radili onda mi i nismo za taj posao. Nadam se da će do decembra da se vidi ono što želimo da uradimo. Biću oprezniji, poučen iskustvom i svojim prethodnikom. Stvari mogu da budu komplikovanije. Stanoje je imao negativno iskustvo, probaću ja da profitiram, da se ne desi isto. Oprezno sa svim odlukama. Fudbal je satkan od miliona detalja, od kojih svaki može da presudi u nekoj utakmici. Potrudićemo se da to brzo sagledamo. Ostajem pri tome da bi neka slika jasnija mogla da se vidi za par meseci.

O Đorđu Jovanoviću: "Njegova pozicija je prvi špic"

- Apsolutno da, Đole se dokazao i u insotranstvu. Imam poverenje, sinoć je to pokazao već. Mišljenja sam da ne volim da menjam pozicije igrača, ne treba rotirati mnogo jer svaki igrač ima svoju zonu komfora i poziciju. Rokade mogu da se desi u jednoj utakmici zbog nekih okolnosti. Njegova pozicija je prvi špic i ja kao trener i svaka ekipa treba da ima izrazitog špica. Pričam o drugim stvarima, ne samo golovima, Đole je to radio juče mimo gola.

Na pitanje "Gde ima najviše prostora za napredak?", Milošević je odgovorio:

- Ono što mora prvo da se reši je defanzivni aspekt, ali ne mislim samo na defanzivne igrače nego generalno. Danas imate dve faze igre, defanzivnu i ofanzivnu i u obe faze učestvuju svi igrači i golman. Ta defanzivna faza je najveći problem i mora jako brzo da se reši. Dobra stvar je što posle jedne utakmice imamo pauzu. Moraćemo da se adaptiramo i da prvo analiziramo ono što imamo i da sa time baratamo. Evidentno je da ova ekipa može bolje, Stanojević je moj prijatelj i čovek kluba, verovatno zna najbolje zašto nije bilo bolje, ja tek treba da vidim koji su problemi. Postojale su faze igre koje su bile dosta dobre, zašto nisu duže trajale to je pitanje na koje treba da odgovorimo u narednim nedeljama.

Foto: Starsport

Savo Milošević na promociji

 

Nakon uvodne reći Ivice, obratio se i Savo Milošević.

- Hvala direktore na uvodu od srca. Ja ću u najkraćem, pretpostavljam da imate pitanja... Ono što ću reći jeste da smo u teškom momentu za klub, kako finansijski, tako rezultatski. Pre samo mesec dana nisam ni razmišljao o ovome, s obzirom na to da je Sale Stanojević... kada je došao u junu, mislili smo da će ostati bar nekoliko godina. Sticajem okolnosti sam ponovo tu. Ono što je najbitnije u ovom momentu jeste da sam pristao da se vratim u Partizan zato što mislim da Partizanu treba pomoć i zato što verujem da mogu da pomognem. Sećate se da nisam neko ko će tražiti opravdanja. To je u najkraćem, malo vremena ima, prvenstvo je u toku, dosta stvari ćemo morati da rešavamo u toku. Ne postavljajte mi pitanje o strukturi i rukovođenju kluba. Neke stvari znam, ali moj posao je da se bavim strukom - počeo je Savo.

- Pre svega želeo bih da se zahvalim pre svega našem bivšem treneru Saletu Stanojeviću, ali kako u životu tako i u fudbalu ništa nije garant da će tako biti, kako izgleda u nekom momentu. Sa velikim zadovoljstvom bi želeo da predstavim čoveka kojem sam se divio kao igraču, a isto tako i kao treneru, kojeg sam u svom prvom mandatu doveo na mesto trenera. Kada su me pitali ko bi trebao da bude trener, odgovarao sam im pitanjem: Sa kim je Partizan igrao najbolji fudbal? Svaki odgovor nije sadržao drugo ime sem Sava Miloševića. To me je učinilo posebnim što svi tako vide. Iz utakmice u utakmicu će biti više ljudi, pošto će prepoznati igru Partizanove škole i fudbala koji nas je krasio decenijama. Ono što moram da pomenem da u prvom mandatu od sedam godina, dok je trener bio Savo Milošević, Partizan je imao najveći profit. Ono što je nama potrebno sada je takav jedan period koji će vratiti stabilnost u klub. On je moj izbor, došao je u trenutku kada mnogo toga je nepoznato, kada se mnogo toga priča i analizira. Kuju se takve teorije da više ni mi ne znamo šta je istina ili ne. Sportski sektor radi sa sebe kao nezavisno telo koje je pripojeno celom sistemu. Moramo da funkcionišemo u kakvom god stanju da je situacija. Donosimo odluke nevezano za ostale aktivnosti. Želim da napomenem da sam deo skupštine i 11. oktobra ćete saznati o potencijalnim promenama u sistemu. Hvala Savo, želim ti dobro došlicu i da sve bude kao u prvom mandatu, samo sa više trofeja - bile su uvodne reči Ivice Ilieva.

PRE KONFERENCIJE

Fudbaleri Partizana prolaze kroz izuzetno težak period. Nakon debakla na evropskoj sceni, usledili su i loši rezultati u domaćem šampionatu, a kulminacija svega usledila je nakon 174. večitog derbija u kojem je Crvena zvezda sa čak 4:0 slavila, što je dovelo do ostavke dosadašnjeg trenera Aleksandra Stanojevića.

Na njegovo mesto već u ponedeljak 30. septembra u 13 časova dolazi legendarni fudbaler Savo Milošević, a čini se da je nekadašnji sjajni golgeter već u subotu 28. septembra mogao da vidi sjajno ostvarenje nekadašnjeg igrača kluba iz Humske koji bi i u 36. godini života predstavljao istinsko pojačanje.

Nakon uspešnih pregovora, čelnici Partizana su konačno postigli dogovor sa Savom Miloševićem, koji je već jednom vodio ovaj klub. Njegov prvi mandat obeležili su osvajanje Kupa Srbije i plasman u grupnu fazu Lige Evrope, što ga čini veoma poželjnim izborom za povratak na klupu crno-belih.

 

 

Od petka, 27.9.2024. godine, Savo Milošević je novi šef stručnog štaba FK Partizan.

Milošević je kao igrač bio u Partizanu od 1992. do 1995. godine, kada je prešao u Aston Vilu.

U Humsku se vratio 27. marta 2019. kao trener, da bi je napustio u septembru  2020. godine. Nekadašnji fudbaler i trener Partizana, ovaj iskusni stručnjak je takođe vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te ljubljansku Olimpiju. Njegovo iskustvo nije zanemarljivo, a zanimljivo je istaći da je 2011. godine bio i pomoćnik u stručnom štabu reprezentacije Crne Gore.

BONUS VIDEO: