IMA LI I DALJE PRAVDE U FUDBALU?! Mančester siti dobio prvu bitku protiv Premijer lige


IZVOR: Republika - 07.10.2024 | 19:33


Građane i dalje čeka velika borba

Foto: www.profimedia.rs
IMA LI I DALJE PRAVDE U FUDBALU?! Mančester siti dobio prvu bitku protiv Premijer lige

Mančester Siti je dobio prvu bitku protiv Premijer lige nakon što je nezavisni panel utvrdio da je Premijer liga nezakonito sprečila klub da potpiše dva velika sponzorska ugovora. Zaključeno je da su pravila Premijer lige o komercijalnim ugovorima između klubova i povezanih lica, uključujući i ugovor Mančester sitija i Etihada, bila nezakonita. Ovo je značajna pobeda za Mančester Siti i otvara nove perspektive u oblasti komercijalnih ugovora klubova u Premijer ligi.

Takođe, Mančester Siti je uložio žalbu na čak 25 propisa u pravilniku Premijer lige koji se tiču transakcija povezanih lica, tvrdeći da isti krše prava konkurencije. Odluka lige da spreči klub da potpiše dva velika sponzorska ugovora dodatno je podstakla Siti da se bori za svoja prava. Tribunal je podržao "građane", utvrdivši da je Premijer liga zloupotrebila svoju dominantnu poziciju i da su pravila bila strukturalno nepoštena.

Foto: Twitter

Pep Gvardiola i Kevin de Brujne

Oglasila se i Premijer liga utvrdivši kako je Tribunal odbacio većinu zahteva koje je Mančester siti uputio.

Premijer liga pozdravlja zaključke Tribunala, koji su podržali osnovne ciljeve, okvir i donošenje odluka unutar APT sistema. Tribunal je potvrdio potrebu za APT sistemom u celini i odbacio većinu zahteva koje je Mančester siti uputio. Međutim, Tribunal je identifikovao nekoliko specifičnih elemenata Pravila koji, u svom sadašnjem obliku, ne zadovoljavaju zahteve konkurencijskog i javnog prava. Ti elementi mogu biti brzo i učinkovito izmenjeni od strane Lige i klubova - navodi se u saopštenju.

Ovaj slučaj je odvojen od 115 optužbi s kojima se Siti suočava za kršenje pravila Premijer lige.

BONUS VIDEO