ŠPANIJI SE NE PRETI, ALI... Samopouzdanje "orlova" posle pobede nad Švajcarskom je ogromno


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 14.10.2024 | 13:09


Borba do poslednjeg atoma snage, ali bez pritiska, savetuje Antonio Rukavina fudbalere Srbije pred utakmicu u Kordobi u Ligi nacija.

Foto: Starsport
ŠPANIJI SE NE PRETI, ALI... Samopouzdanje "orlova" posle pobede nad Švajcarskom je ogromno

Fudbaleri Srbije savladali su u Leskovcu Švajcarsku sa 2:0 i upisali prvu pobedu u A diviziji Lige nacija, ali vremena za opuštanje nema. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija su pravo iz Niša otputovali u Kordobu gde će sutra (20.45) gostovati Španiji u četvrtom kolu A4 grupe sa namerom da ostanu u konkurenciji za mesto koje omogućava opstanak u elitnom rangu.

"Orlovi" su sa "crvenom furijom" odigrali 0:0 na Marakani na startu novog ciklusa takmičenja, a onda ih je savladala Danska u Kopenhagenu sa 2:0. Taj duel sa prvakom Evrope i remi bez golova, uz izgledne šanse, pre svega onu Luke Jovića, ulivaju optimizam da ovo neće biti samo izlet u Španiju. To u razgovoru za Republiku ističe i Antonio Rukavina, nekadašnji reprezentativac Srbije, koji odlično poznaje prilike u Španiji u kojoj je igrao.

Foto: Starsport

Srcem uz nacionalni tim: Antonio Rukavina

- Verujem da je posle brojnih kritika nakon Evropskog prvenstva bilo malo optimista za Ligu nacija. Sada posle tri kola Srbija ima četiri boda. Pobeđena je stari dužnik Švajcarska i odigrano borbenih 0:0 sa prvakom Evrope. Sada Piksijevi "orlovi" idu u Kordobu i moj im je savet da se bore do poslednjeg atoma snage, ali bez pritiska. Nek uživaju u fudbalu, a šta će iz toga proizaći nije važno. Protiv Španije ne možeš da kažeš da ideš na pobedu u gostima, iako bi nam ona bila velika kao kuća. Verujem da momci imaju ogromno samopouzdanje posle Švajcarske i to treba da iskoriste za motivaciju za dalje - rekao je Rukavina za naš portal.

Foto: Starsport

Zna kako sa Špancima: Dragan Stojković Piksi

Prema njegovim rečima, primetna je velika promena u zalaganju srpskih fudbalera u ovoj Nigi nacija u odnosu na EVRO 2024. On je posebno analizirao po linijama na terenu, a krenuo je od svoje odbrane.

- U Kataru smo izgledali kao ekipa koja ne igra kolektivnu odbranu, a tako je bilo i na EP, mada malo bolje. Ono što je dobro je da je Piksi rešio da istraje sa Milenkovićem i Pavlovićem u tandemu, kao i Veljkovićem, iako ga je sada menjao Eraković. Tu su i probe na bekovima, a od malog Nedeljkovića smo videli potencijal. Mislim da ćemo od odbrane napraviti bedem za narednu deceniju. Što se sredine terena tiče, Birmančević mi je otkrovenje. Pokazao je da na njega može ozbiljno da se računa. Isto važi i za Samardžića, ali ne smemo da upadnemo u zamku i da ga poredimo sa Tadićem. Dušan je jedan i njega niko ne može da odmeni, ali Lazar može da dokaže da je jednako dobar fudbaler - naglasio je Rukavina, pa dodao:

Foto: Starsport

Oduševio: Birmančević "spakova" Karvahala u Beogradu

- Što se napada tiče neću da trošim rečina Mitrovića. Pa on i Tadić su učestvovali u akcijama kod većine golova naše reprezentacije minulih godina. Njegovu želju i borbenost kada igra za Srbiju najbolje opisuje gol koji je dao Švajcarcima. Sve je sam uradio i istraja do kraja.

Foto: Starsport

Lider: Aleksandar Mitrović sa saigračima

Za kraj, on se osvrnuo na šanse Srbije da ostane u A diviziji Lige nacija.

- Kao što sam rekao na početku, mi imamo četiri boda, ali kraj je još daleko. Posle Španije imamo Dance u Beogradu i Švajcarce u gostima. Oba meča će biti pakleno teška, ali ja verujem u ove momke, njima je mesto u eliti Lige nacija - zaključio je Rukavina.

BONUS VIDEO