KOSOVO JE NAŠA ZEMLJA! Neverovatna provokacija albanskih ektremista! (FOTO)


IZVOR: Republika - 16.10.2024 | 09:31


Očekuje se reakcija UEFA.

Foto: printscreen/X
KOSOVO JE NAŠA ZEMLJA! Neverovatna provokacija albanskih ektremista! (FOTO)

Navijači samoprozvane države Kosovo su ponovo izazvali kontroverzu tokom utakmice sa Kiprom u Ligi nacija istakavši sraman transparent na kojem je na mapi tzv. Kosova u sredini nacrtana zastava Albanije. Ova provokacija izazvala je negativne reakcije, a posebno je osuđena od strane Kipra koji ne priznaje nezavisnost južne srpske pokrajine.

Ovo je pokazalo da je naša zemlja - zemlja Albanaca, a ne kako smo navikli da vidimo koreografije u mnogim zemljama protiv Kosova - piše tamošnji "Telegrafi".

 

 

Obezbeđenje je brzo reagovalo i zamolilo navijače da uklone parolu, a isto je istaknuto i sa razglasa. Nakon intervencije, navijači su skinuli transparent, a meč je nastavljen nakon prekida. Očekuje se reakcija UEFA koja ima nultu toleranciju na parole političke sadržine, te se očekuje da Fudbalski savez tzv. Kosova bude kažnjen zbog ovog incidenta navijača.

Ovakvi događaji samo dodatno podstiču tenzije i politizaciju sporta, te je važno da nadležne sportske institucije adekvatno reaguju i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se očuvala sportska fer-plej atmosfera.

Ovakav potez navijača nije prošao neprimećeno u medijima tzv. Kosova. Naime, mediji su ovakav čin čak veličali, ističući da je ovaj gest pokazao da je tzv. Kosovo "zemlja Albanaca". Ovo dodatno doprinosi politizaciji sporta i stvaranju tenzija, te je važno da se ovakvi incidenti ne tolerišu niti promovišu kroz medije.

Incidenti poput ovog samo dodatno podstiču politizaciju sporta i stvaranje tenzija na sportskim događajima. Očekuje se reakcija UEFA i adekvatne kazne za Fudbalski savez tzv. Kosova kako bi se poslala jasna poruka da ovakvi postupci nisu prihvatljivi u sportskom okruženju.

BONUS VIDEO: