MATIĆ PODSETIO SRBE DA NE ZABORAVE STRAVIČAN ZLOČIN KOJI IM JE NAČINJEN: Dan kada su Nemci pobili našu decu


IZVOR: Republika/ O.J. - 21.10.2024 | 12:25


"Pucajte, ja i dalje držim čas"

Foto: Starsport
MATIĆ PODSETIO SRBE DA NE ZABORAVE STRAVIČAN ZLOČIN KOJI IM JE NAČINJEN: Dan kada su Nemci pobili našu decu

Nemanja Matić, poznati srpski fudbaler, nedavno je podsetio javnost na jedan od najmračnijih događaja u istoriji Srbije. Na današnji dan, 21. oktobra 1941. godine, nemački vojnici izvršili su masakr 300 nevinih učenika i njihovih učitelja u Kragujevcu. Igrač Olimpika iz Liona je putem svog profila na društvenim mrežama uputio snažnu poruku kojom je istakao važnost sećanja na ovaj tragičan događaj.

- Na današnji dan 1941. godine, nemački vojnici počinili su masakr u Srbiji, ubivši 300 učenika i njihovih učitelja. Nikada ne zaboravimo! - napisao je Matić.

Detalji o načinu izvođenja ovog zločina su izuzetno jezivi. 

- Ubijanje su vršili na sledeći način: oni su uzimali ljude po grupama... i tako ih pod jakom stražom vodili na gubilišta, koja su se nalazila kod Sušičkog potoka, Šumarica i topovskih šupa. Gubilišta su se otezala na desetine kilometara. Tu su ih ubijali iz mitraljeza, puškomitraljeza i puščanim plotunima [...] Dotle su svi ostali, koji su čekali na red da idu na gubilišta, slušali klokotanje mitraljeza, puškomitraljeza i prasak pušaka, a oni pak koji su bili na putu za gubilište imali su prilike, uoči same smrti na nekoliko minuta, i sve to da vide svojim očima - izjava je jednog od svedoka ovog krvavog događaja.

Matić je neko ko srpski narod uvek podseća da ne zaboravlja kakvo mu je zlo i od koga sve u prošlosti bilo načinjeno.


BONUS VIDEO