NEMCI, VREME JE ZA PORAZ: PUT "pancera"i "orlova" do FINALA Mundobasketa!


IZVOR: Stefan Mišljenović - 10.09.2023 | 09:57


Još samo jedna utakmica..

Foto: Tanjug/AP
NEMCI, VREME JE ZA PORAZ: PUT "pancera"i "orlova" do FINALA Mundobasketa!

Košarkaška reprezentacija Srbije igra od 14:40 časova finale Svetskog prvenstva u Manili, a protivnik je Nemačka.

Različite škole, isti cilj - jedna utakmica. Sav naporan rad, trud, odricanje, emocije, znoj, povrede, problemi - sve staje u 40 minuta košarke.

Na megdan "orlovima" dolazi ekipa koja je uz izabranike Svetislava Pešića najviše pokazala na Mundobasketu. Jedini su neporaženi, a neki od trijumfa bili su impresivni.

Nemačka je iznenađenje samo za ljude koji nisu pratili reprezentativnu košarku. Obrise izuzetnog kvaliteta pokazali su na Evropskom prvenstvu 2022. godine - kada su osvojili bronzu, a ovo je kruna generacije.

Sjajno su vođeni od strane Gordona Herberta - iskusnog američkog stručnjaka koji zna da izvuče maksimum iz svog tima.

PUT NEMAČKA

Foto: Tanjug/AP

Košarkaši Nemačke

 

"Panceri" su do finala stigli kao što je već rečeno bez poraza. Smešteni su bili Denis Šruder i družina u Okinavi, a u prvoj grupi stradali su redom Japan (83:61), Australija (85:82) i Finska (101:75).

Usledilo je formiranje nove grupe, a i ovde su bili nepogrešivi protiv Gruzije (100:73), a onda i Slovenije (100:71).

Četvrtfinale je donelo za Nemce pravu dramu, provukli su se protiv Letonije iako su imali visoku prednost pred sam kraj od + 14, na kraju je Bertans bio tragičar baltičke selekcije jer je promašio trojku za pobedu. Krajnji skor Nemačka - Letonija 81:79.

Polufinale je donelo jedan od najboljih napadačkih mečeva koju su viđeni na Mundobasketima, izabranici Gordona Herberta napravili su senzaciju izbacivši sa turnira moćnu selekciju SAD uz nestvaran rezultat 113:111.

U finalu ih čeka Srbija koja sem kiksa protiv starih dužnika Italije nije imala milosti prema rivalima.

PUT SRBIJA

Foto: FIBA

Košarkaši Srbije

 

"Orlovi" su krenuli u svoj pohod ka svetskom zlatu iz Manile, a prva grupa bila je baš po meri. Demolirana je Kina u uvodnoj utakmici (105:63). Usledio je duel protiv Portorika koji je pobeđen bez ikakvih poteškoća (94:77), a onda i Južni Sudan (115:83).

Druga faza počela je mečom protiv Italije koja je postala ozbiljan dužnik izabranicima Svetislava Pešića, a desio se poraz 76:78 koji je ispostaviće se bio odlična stvar za Srbiju.

Upalile su se sve lampice za uzbunu, konsolidovani su redovi, a Dominikanska Republika demolirana je (112:79) za plasman u četvrtfinale.

Tamo nas je dočekala Litvanija koja pre tog meča nije imala poraz, pobedila je Amerikance u grupi, a niko nije verovao u Bogdana i družinu.

Zapušili su "orlovi" usta kritičarima, odigrali najbolji meč prvenstva i slavili 87:68.

U polufinalu slična očekivanja, moćna Kanada prepuna NBA zvezda, ali nisu znali na koga su se namerili. Pobeda srpskih junaka 95:86 i izboren plasman u finale i kruna ove ekipe koja će ostati upisana zlatnim slovima u istoriji Srbije.

Šta god da se dogodi u borbi za zlato, oni su već naši šampioni. Pokazali su kako se nosi dres reprezentacije, a ponos koji osećamo dok ih gledamo u beskompromisnoj borbi za svaku loptu izaziva suze - one radosnice. Još samo jedan stepenik. Donesite zlato kući!

BONUS VIDEO