NE MOGU STRANCI PROTIV TEA, NEDOVIĆA... Milan Gurović BEZ DLAKE NA JEZIKU o svim uzrocima Zvezdine pobede nad Partizanom


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 16.05.2024 | 12:30


Teško je nadoknaditi 0-2. Pa nema Partizan Nikolu Jokića kao Denver, kaže bivši as.

Foto: Starsport
NE MOGU STRANCI PROTIV TEA, NEDOVIĆA... Milan Gurović BEZ DLAKE NA JEZIKU o svim uzrocima Zvezdine pobede nad Partizanom

Košarkaši Crvene zvezde stavili su jednu ruku na trofej namenjen šampionu AdmiralBet ABA lige pobedivši u drugom meču finalne serije sa 80:73. Crveno-beli sada vode sa 2-0 u seriji protiv Partizana i imače prvu od tri meč lopte već u nedelju 19. maja na gostovanju večitom rivalu u Areni.

Izabranici Janisa Sferopulosa nadigrali su četu Željka Obradovića u potpunosti, a ubedljiviji trijumf nego u prvom susretu najbolje oslikava šta se dešavalo na terenu. Junaci pobede bili su svi koji su izašli na parket, a najefikasniji je bio Nemanja Nedović sa 21 poenom, dok je Miloš Teodosić dirigovao sa sedam asistencija. Kad bi oni stali iskočio bi neko drugi, dok Partizan nije imao adekvatan odgovor tokom svih 40 minuta, pa je pravo čudo što razlika na kraju nije bila ubedljivija. To u razgovoru za Republiku konstatuje i Milan Gurović, proslavljeni reprezentativac naše zemlje i igrač za oba večita rivala, mada mu je srce evidentno uz Zvezdu.

Foto: Starsport

Zadovoljan zbog pobede Zvezde: Milan Gurović

- Svi kažu da je Zvezda već prvak, i ja kaže da je teško nadoknaditi 0-2. Pa nema Partizan stranca kao Denver Nikolu Jokića (od 0-2 Nagetsi stigli do 3-2 protiv Minesote i imaće noćas prvu meč loptu za prolaz u finale Zapada NBA lige) mada ne pratim NBA ligu. Statistika i istorija su jedno a teren nešto drugo, mada stvarno ne vidim kako PArtizan može da dobije tri meča u nizu - počeo je Gurović, pa se bacio na analizu igre Zvezde i Partizana:

- Momci su stvarno odigrali na vrhunskom nivou, timski, tačno su znali šta i ko radi u kom trenutku. Iskakali su jedan po jedan, čas Nedović, čas Teo, čas neko treći. Kao Dejan Davidovac u prvom meču. Upravo su to najveće prednosti Zvezde, pa Partizan to nema, timsku igru i domaće igrače koji igraju srcem kad je gusto. Željko se oslanja na strance, na Nanelija i Pantera, a kada njima ne ide šut onda sve stane. Nema ko da preuzme. Pritom im ni odbrana nije postojala. Dok domaći igrači poput Anđušića sede na klupi, a možda bi napravili neki trzaj da uđu. Suština je da je individualni kvalitet stranaca zakazao u duelu sa timskom igrom predvođenom domaćim igračima.

Foto: Starsport

Loša odluka da se oslanja na strance: Željko Obradović

 

KO NAPRAVI PIONIR KAPA DOLE

Osvrnuo se Gurović i na još jedan bitan faktor, halu u kojoj se igralo. Sve je iznenadila odluka Zvezda da se preseli iz Arene u Pionir, da se odreknu podrške verovatno oko 20.000 navijača zadar vrelije atmosfere pred oko 8.000 delija. Ispostavilo se to kao dobar potez, pa je Pionir ponovo bio koban za goste, što se mnogo puta dokazalo u prošlosti, pa bio to i Partizan kojem je Hala "Aleksandar Nikolić" druga kuća.

Foto: Starsport

Delije u Pioniru

- Ko napravi onaj Pionir onako svaka mu čast. Pravi ambijent, dušu dalo za košarku. Arena možda jeste ekonomski isplativija, ali uzalud ti novac i 20.000 navijača kad onih 7-8 hiljada pravi veći pakao. Igrao sam u obe hale, znam koliko je atmosfera bolja u Pioniru. Ali ajde da vidimo kakvu će atmosferu napraviti partizanovci i da li će Zvezda morati da vraća seriju pred delije u svoje grotlo Pionira - zaključio je Gurović.

BONUS VIDEO