SKANDAL! FIBA IZBACILA SRBE S OLIMPIJSKIH IGARA: Ovo se do sada nikada nije desilo


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 17.07.2024 | 14:33


Odluka koja je doneta može uticati na regularnost takmičenja.

Foto: www.profimedia.rs
SKANDAL! FIBA IZBACILA SRBE S OLIMPIJSKIH IGARA: Ovo se do sada nikada nije desilo

FIBA je obelodanila spisak sudija koji će imati ključnu ulogu na predstojećem turniru na Olimpijskim igrama u Parizu. Ono što je skandalozno je da među 30 arbitara nema delioca pravde iz Srbije, a tu su arbitri iz različitih zemalja, a neke od njih možda nisu očekivane.

Interesantno je primetiti da ni ove godine neće biti sudija iz Evrolige na velikom FIBA takmičenju. Ovo naglašava nastavak sukoba između FIBA i Evrolige, koji direktno utiče na izbor sudija za olimpijski turnir. Diskutabilno je što Srbi nisu jedini proterani, već i sudije iz Grčke, Turske, Italije i Nemačke koje nemaju nijednog predstavnika među sudijama na predstojećem olimpijskom turniru. Govorimo o prvacima sveta i viceđampionima planete, pa to može izazvati različite reakcije u košarkaškim krugovima u tim zemljama.

Foto: Starsport

Daleko od OI: Srpski sudija Uroš Obrknežević

Spisak sudija obuhvata raznovrsne profile, uključujući predstavnike iz "košarkaških velesila" poput Španije, Francuske i SAD, ali i arbitre iz zemalja poput Madagaskara, Ekvadora i Paname. Ovo stvara interesantan miks iskustva i perspektiva unutar sudijskog tima. Posebna zanimljivost je da su važne utakmice sudele sudije iz zemalja koje nisu poznate po košarci, poput Paname, Portorika i Meksika. Ovo je izazvalo određene kontroverze, posebno nakon finala Svetskog kupa u Manili, ali je istovremeno podstaklo raspravu o globalnoj prirodi košarke.

Iako sastav sudijskog tima može izazvati različite reakcije, najvažnije je da se igrači fokusiraju na svoju igru i da sudijske odluke ne utiču na konačni ishod utakmica. Olimpijski turnir će svakako biti prilika da se vidi kako će ovi sudije obavljati svoj težak, ali neizmerno važan posao.

BONUS VIDEO