ŠOKANTNA ISPOVEST NBA LEGENDE: "Ako budeš igrao, ubićemo te!"


IZVOR: Republika/S. J. - 21.09.2024 | 14:48


Dao sam telegram treneru, a kasnije u toku dana mi je neko zakucao na vrata - naveo je Robrtson.

Foto: Profimedia
ŠOKANTNA ISPOVEST NBA LEGENDE: "Ako budeš igrao, ubićemo te!"

Oskar Robertson, jedan od najvećih košarkaša u istoriji, ostavio je neizbrisiv trag u NBA, posebno po pitanju statističkih dostignuća. Sa rekordnim 181 tripl-dabl u karijeri, Robertson je bio sinonim za vrhunsku igru i neprevaziđenu posvećenost sportu.

Robertson je bio prvi igrač u istoriji koji je uspeo da zabeleži tripl-dabl prosek, ostvarujući neverovatnih 26.710 poena, 9.887 asistencija i 7.804 skokova tokom svoje karijere. Njegovo umeće na terenu i neviđena konzistentnost postavili su nove standarde u košarci.

Gostujući u podkastu "All the smoke", Oskar Robertson je otvorio dušu o problemima sa kojima se susreo tokom karijere. Posebno je istakao jedan od najpotresnijih momenata kada je primio preteći telegram od Kju kluks klana (KKK) 1959. godine, tokom Diksi klasiks turnira u Severnoj Karolini. Ova ispovest otkriva duboku povezanost sa problemom rasizma koji je oblikovao njegovu karijeru.

- Sećam se toga. Igrali smo na Diksi klasiks turniru (čuveni turnir u Severnoj Karolini) i dobio sam telegram u kome je bila poruka: 'Ako budeš igrao, ubićemo te'. Dao sam telegram treneru, a kasnije u toku dana mi je neko zakucao na vrata. Beli klinac iz Alabame je došao do mene po autogram. I znate šta sam uradio? Dao sam mu autogram. Rođen sam u Tenesiju, rastao sam u segregaciji i niko ništa nije mogao da uradi po tom pitanju. Nikada nisam ozbiljno shvatao te pretnje, nije mi to smetalo na taj način, smetalo mi je što žele da me upucaju - naveo je Robertson.

Oskar Robertson nije samo ostavio trag kao izuzetan košarkaš, već i kao borac za ljudska prava i jednakost. Njegova hrabrost i dostignuća na terenu inspiracija su generacijama košarkaša i ljudi širom sveta.

BONUS VIDEO