TUGA: Finiks u suzama - preminula je legenda NBA lige!


IZVOR: Vladimir Vorih - 22.09.2024 | 07:50


Imao je najduži staž u najjačoj ligi na svetu.

Foto: Youtube.com/printscreen/Arizona Sports
TUGA: Finiks u suzama - preminula je legenda NBA lige!

Legendarni Al Mekoj preminuo je u 91. godini, objavio je Finiks. Klub iz Arizone oprostio se od radio voditelja (spikera) koji je pratio njihove mečeve neverovatan broj godina. Naime, Mekoj ima najduži staž u istoriji NBA lige u trajanju od 51 godina.

Svoj prvi meč imao je 27. septembra 1972. godine, a prošle godine je morao da se povuče iz posla. Ovo je dovoljno govori o njegovom značaju za Finiks, ali i celokupnu američku košarku.

Mekoj je primljen u Kuću slavnih u Arizoni 2009. godine, što svedoči o njegovom izuzetnom doprinosu košarci i klubu Finiks Sans.

- Ovo je tužan dan za Sanse i porodicu Sans - poručio je ispred kluba Čarls Barkli i dodao:

- Al Mekoj je predstavljao sve što je sjajno u vezi sa Finiksom, Sansima i ljudima koji vole košarku. Bio sam blagosloven i počastvovan što radim sa Alom i nedostajaće mi.

 

 

Al Mekoj je svojim radom obeležio jednu eru košarke, ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji kluba Finiks Sans i NBA lige. Svojim neumornim entuzijazmom i posvećenošću, postao je sinonim za vernost i strast prema košarci. Njegova uloga kao spikera u praćenju mečeva učinila ga je omiljenim među navijačima, a njegov nedostatak će biti osetan kako u klubu, tako i širom košarkaškog sveta.

 

Mekoj je rođen 1933. u Vilijamsu, Ajova, a prvi posao na radiju dobio je 1951. u Vebster Sitiju u Ajovi, kada je bio brucoš na Drejku. Preselio se u Arizonu 1956. godine kao spiker za bejzbol tim Tripl Ej Finiks Džajants. Tokom svog mandata u Sansima, postao je poznat po svojim frazama kao što su "Shazam", "Zing Go the Strings" i "Heartbreak Hotel".

Neka mu je večna slava i hvala za sve što je učinio za košarku.

 

BONUS VIDEO: