SENZACIJA U EMIRATIMA: Dubai pokazao zube i ostvario istorijsku pobedu nad Zvezdom!


IZVOR: Republika/S. J. - 22.09.2024 | 19:01


Crveno-beli porazom započeli odbranu titule u ABA ligi.

Foto: AdmiralBet ABA liga/X
SENZACIJA U EMIRATIMA: Dubai pokazao zube i ostvario istorijsku pobedu nad Zvezdom!

Košarkaši Crvene zvezde izgubila je od Dubaija rezultatom 86:84 u okviru prvog kola AdmiralBet ABA lige u "Koka Kola" Areni. Crveno-beli su porazom započeli odbranu titule u regionalnom takmičenju. a tim iz Emirata je ispisao istoriju i pokazao da nisu tu tek tako, i da će svaka ekipa imati problem protiv njih.  Meč je definitivno obeležila trojka Abasa sa pola terena, ali i promašaj Mekentajera koji je možda koštao pobede Zvezdu.

Utakmica je počela pogotkom Dejana Davidovca za dva poena, čime je postignut prvi koš u istoriji ABA lige u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Međutim, domaći tim je preuzeo vođstvo i zadržao ga do kraja prve četvrtine, koju je završio serijom 13:2 za rezultat 28:16 u korist Dubaija.

Crveno-beli su krenuli u strahovitu seriju, napravivši preokret od 33:16 na 33:34 u roku od samo tri minuta. Međutim, ekipa Dubaija uspela je da se oporavi i ponovo preuzme vođstvo, završivši poluvreme serijom 6:0 za prednost od 50:41.

Na samom startu treće četvrtine, iskusni plejmejker Miloš Teodosić isključen je zbog nesportskog ponašanja. Ipak, Zvezda je uspela da se izbori za izjednačenje, ali je domaći tim ponovo preuzeo vođstvo i zadržao ga do kraja treće četvrtine, koja je završena rezultatom 66:63 za Dubai.

I pored borbenosti i preokreta crveno-belih, ekipa Dubaija uspela je da sačuva prednost i odnese pobedu sa minimalnom razlikom. Ovaj poraz predstavlja izazov za Crvenu zvezdu u nastavku sezone, dok ekipa Dubaija obeležava istorijsku pobedu na svojoj premijeri u ABA ligi.

DUBAI - CRVENA ZVEZDA 86:84

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina:

86:84 - Posle izgubljene lopte Kenan opet brza i opet greši, ovog puta promašuje trojku, pa ostaje +6 za Dubai. Sledi trojka Nemanje Dangubića, njegova druga, za 83:74. Ponovo Kenan nikome ne da loptu, ali ovog puta mu uspeva prodor pod faulom. Pogađa dodatno bacanje, 83:77. Brzo igra Dubai, a Kalinić fenomenalno odigrava na obe strane parketa, te poentira lako u kontri. Nedović pogađa trojku,

80:71 - Muči se Zvezda, pogotovo u napadu. Nikako ne uspeva da izgradi napad i otvorenu poziciju, a Dubai ima i više sreće. Poeni Radoševića za 75:66. Ne planira Dubai da stane, a pogotovo ne Abas. Pogađa trojku za +9, a možda i bude +11 ako sudije budu gledale snimak jer Mekintajer možda nije na vreme izbacio loptu iz ruku prilikom koša.

73:66 - Teodosić je bio neoprezan i zaradio nesportsku. Abas polovičan sa linije slobodnih bacanja. Kalinić odlično čita igru i zaustavlja napad Dubaija. Nova sjajna trojka Prepeliča. Kalinić nastavlja sa odličnom igrom, dolazi do nove trojke, ali istom merom uzvraća Dangubić na asistenciju Prepeliča.

Treća četvrtina:

66:63 Pogodio je Danilo Anđušić za dva poena (62:56). Teodosić je dobio tehničku zbog prigovora sudiji. Zvezda je ponovo režirala povratak i stigla zaostaka Dubija, a Kalinić još jednom trojkom pomaže crveno-belima. Egal. Prepelić pogađa novu trojku.

60:56 - Pokušao je Plavšić da smanji prednost Dubaija, ali nije uspeo. Fauliran je Prepelič u napadu domaćeg tima na šutu za tri poena. Pogodio je slovenački reprezentativac sva tri slobodna bacanja. Na samom isteku petog minuta prve deonice Kalinić pogađa svoju drugu trojku. Davidovac pogađa trojku.

54:48 - Duverioglu, pa Uskoković lagano do obruča i serijom 4:0 otvara drugo poluvreme Dubai. Uzvraća Zvezda poenima Gedraitisa sa linije penala, ali samo jednim -- 54:42.  Konačno nešto i od Kenana, koji je igrao tri minuta u prvom poluvremenu. Idu dve trojke za 15 sekundi Ajzee Kenana, pa Golemac mora da prekida seriju

Druga četvrtina:

50:41 - Oporavio se Dubai od nokauta, najviše zahvaljujući Mejsonu i Vilijamsu. Snažni centar zakucava dvaput u nizu i Dubai vodi 44:38, a Sferopulos zove tajm-aut na 2.20 do kraja prvog poluvremena.  Poeni Abasa iz teške pozicije na isteku napada, Bolomboj hoće sve sam ali ne uspeva, a onda propust u odbranu gostiju ne kažnajva Prepelić iz otvorene pozicije.

38:36 - Seriju protivnika prekida Mejson teškim šutem, što su prvi poeni za domaćina posle više od četiri minuta (35:34). Imao je Dubai priliku da uđe u svoju seriju, ali nije uspeo, pa Mitrović nastavlja da dominira. Ima 12 poena (5/5 iz igre), a Zvezda vodi – 35:36. Probudili su se ponovo domaći košarkaši. Mejson pogađa uz faul i domaći vode.

33:34 -Kakav preokret crveno-belih. Imali su u jednom momentu -17, ali su se zahvaljujući pre svih Milošu Teodosiću sada imaju poen prednosti. Koš za preokret postigao je Mitrović posle dobrog dodavanja Teodosića. Zvezda je napravila seriju od 18:0.

33:26 Teodosić pogađa za tri. Jurica Golemac traži tajm - aut. Nije pomoglo i Gedraitis pogađa za tri.  Fantastična asistencija Teodosića za Mitrovića.Mitrović je imao slobodna bacanja i pogodio oba. Nastavlja se serija Zvezde od 14:0

33:21 -Bertans pogađa trojku na početku druge deonice. Na drugoj strani Teodosić pravi faul u napadu nad Dangubićem. Nejson nastavlja da igra na odličnom nivou, pogađa za dva. Zvezda nema plan kako da se odbrani i kako se odbrani. Smanjuje Zvezda ekspresno zaostatak. Dobar Mitrović na obruču, pa Teodosić za tri.

Prva četvrtina:

28:16 -  Gedraitis se izborio za penale, pogodio je oba i to su prvi poeni crveno-belih posle više od tri minuta igre (21:16). Na drugoj strani ide trojka Bertansa iz praktično prvog kontakta s loptom, Nedović se zabija u Radoševića i ne pogađa, a Anđušić u kontri uspeva da nadmudri Bolomboja i izbori dva bacanja. Pogodio je jedno, Bertans zaustavio Bolomboja, a onda... Trojka Abasa sa više od pola terena! 

 

 

21:14 I dalje se igra brzo, suprotno od prvih nekoliko minuta, ali se sada promašuje. Bolje ovakva igra leži Dubaiju za sada, pa domaćin ima +5 – 19:14. Dobrić i Bolomboj se ne snalaze, a to kažnjava Mejson sa dva poena u kontir.

13:12 -  Poen Prepeliča, pa trojka Kalinića koja vraća Zvezdi prednost (9:10). Ulazimo, međutim, u mnogo brži ritam, pa imamo alej-up za Vilijamsa na jednoj i lep prodor Mekintajera na drugoj strani. Abas je zatim izbacio Kalinića i pogodio šut za tri poena, Mekintajer je izugbio loptu, da bi zatim Vilijams krenuo na Bolomboja i naleteo na "zid"

8:5 .Izuzetna "rampa" Plavšića nad Prepeličem, možda već imamo i potez utakmice! Odbranila se Zvezda, ali nije uspela da se "odlepi" jer je Kalinić promašio sve za tri poena. I ide preokret Dubaija. Prvo trojka Prepeliča sa devet metara, a onda 1/2 Džekorija Vilijamsa.

4:4 - Davidovac postiže prve poene za Zvezdu u novoj sezoni ABA lige. Nakon neuspešnog napada Dubaija, crveno-beli su imali napad, ali Kenan promašuje. Uskovoić promašuje prvo, ali pogađa drugo slobodno bacanje i postiže istorijski poen za Dubai. Kenan sada postiže poene. Prepelič uz faul za poravnanje

UOČI MEČA:

Košarkaši Crvene zvezde kreću odbranu titule u AdmiralBet ABA ligi protiv novajlile Duabija od 17.00 časova u "Koka Kola areni". Ovo će biti zanimljiv duel pošto je ekipa iz Emirata potpuna enigma i započinje svoje prvo učešće u regionalnom takmiečnju, što ovaj duel čini još više energičnijim.

Tim sa Malog Kalemegdana je apsolutni favorit u ovoj utakmice, ali nema sumnje da će Dubai dati sve od sebe da pred svojom publikom ostvare istorijsku pobedu u ABA ligi, gde prvi put učestvuju i poslati jasnu poruku svima, da sa njima nema šale. Sa druge strane, sigurno je da crveno-beli nemaju problem sa manjkom motivacije da trijumfom startuju u regionalnom takmičenju, gde brane tituliu.

Kapiten Branko Lazić naglasio je da je novajlija u ligi napravio respektabilnu ekipu.

- Očekuje nas start sezone i to protiv ekipe koja je formirana tokom leta vrlo dobrim igračima. Radili smo vrlo vredno po povratku iz Rusije i sa optimizmom dočekujemo prvi meč. Opšta mesta za nas su uvek ista kao i prethodnih sezona: čvrsto u odbrani, pridržavanje plana i dogovora iz svlačionice, uz maksimalan respekt za protivnika, a Dubai je tim iako debitant u ligi, koji svakako zaslužuje poštovanje. Naša velika želja je da startujemo u novoj sezoni dobro - istakao je Lazić.

BONUS VIDEO