ŠOK U JADRANSKOJ LIGI: Srpski klub istupio iz takmičenja!


IZVOR: Republika - 25.09.2024 | 17:53


Ovu odluku niko nije očekivao.

Foto: youtube.com/printscreen/ilustracija
ŠOK U JADRANSKOJ LIGI: Srpski klub istupio iz takmičenja!

Košarkaški klub Vršac, poznat po dugogodišnjoj tradiciji i renomeu kako u zemlji, tako i u regionu, doneo je odluku da neće učestvovati u ABA 2 ligi naredne sezone. Ova odluka izazvala je burne reakcije u sportskoj javnosti, a razlozi za ovakav potez su istaknuti u saopštenju kluba.

Saopštenje Vršca prenosimo u celosti.

- Nakon brojnih obavljenih razgovora i stručnih analiza, KK Vršac Meridianbet odlučio je da naredne sezone ne nastupi u ABA 2 ligi, o čemu ovim putem želimo da zvanično obavestimo sportsku javnost. Razlozi za ovakvu odluku su brojni, a onaj primarni jeste što smatramo da regionalna liga u ovom obliku ne donosi ništa dobro ni srpskoj košarci niti klubovima koji se u njoj takmiče.

- Mi smo klub sa dugogodišnjom tradicijom i zavidnim renomeom u zemlji i regionu i ne želimo da učestvujemo u uništavanju domaće košarke i mladih igrača, kao ni da služimo za razigravanje ekipa koje se nadmeću u ligama mnogo slabijim od one koju imamo mi u Srbiji. ABA je, nažalost, postala servis upravo za razigravanje nerazigranih, lične koristi i profite određenih klubova i čelnika lige, bez ikakve dobrobiti za košarku ne samo u Srbiji, već i u regionu generalno. Cilj igranja ovog takmičenja, naročito njegovog drugog ranga, najbolje pokazuje situacija iz sezone 2021/2022 i slučaj Zlatibora, koji kao osvajač nije imao nikakvu korist ni prohodnost u viši rang, jer je još pre početka sezone odlučeno ko će se pridružiti regionalnoj eliti.

- Ne želeći da prođemo isto ili slično, a ne videći način da to u ovim okolnostima izbegnemo, odlučili smo se da fokus, ali i novčana sredstava koja bismo utrošili za učešće u ABA 2 ligi ove sezone (ssa 25.000 eura za mogućih šest utakmica), preusmerimo na učešće u našoj, domaćoj ligi i radimo na razvoju mladih srpskih igrača. Kao osvajači ABA lige u sezoni 2004/2005 i učesnici prvog F4 turnira Druge ABA lige, više ne vidimo nikakav smisao učešća u ovom takmičenju. Sve raspoložive resurse ćemo usmeriti na Košarkašku ligu Srbije i to smatramo ispravnom odlukom iz razloga što samo na taj način možemo pomoći srpskoj košarci i raditi na profesionalizaciji KLS.

- Svesno preuzimamo odgovornost da budemo prvi koji će javno reći i pokrenuti priču o interesima srpske košarke iznad tuđih interesa, a opet sigurni da nećemo biti i jedini - navodi se u saopštenju koje je potpisao drirektor kluba Kristian Serman.