UMRLA LEGENDA NBA SCENE! Tuga u svetu sporta


IZVOR: Republika - 30.09.2024 | 17:01


Opaka bolest ga je dokrajčila.

Foto: Credit: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
UMRLA LEGENDA NBA SCENE! Tuga u svetu sporta

Danas je velika tuga zavladala među ljubiteljima košarke širom sveta, jer je preminula košarkaška legenda Dikembe Mutombo u 58. godini nakon teške borbe sa rakom mozga. Vest o njegovoj smrti preneo je ugledni novinar Šems Čaranija, a reakcije na ovu vest su stigle iz celog NBA sveta.

Mutombo je započeo lečenje raka mozga 15. oktobra 2022. godine, a njegova hrabrost i odlučnost u borbi protiv ove opake bolesti ostavljali su snažan utisak na ljude širom sveta. Postao je svetski ambasador za ovu oblast, šireći poruku o važnosti pozitivnog stava i borbe protiv bolesti. Njegova posvećenost i hrabrost su inspirisale mnoge, a njegova poruka ostaje da se uvek treba boriti i ostati pozitivan uprkos teškim izazovima.

Foto: Tanjug/AP

Legenda NBA: Dikembe Mutombo

Dikembe Mutombo će ostati upamćen po svojoj izuzetnoj karijeri i karakterističnom gestu kažiprsta kojim je odrično pokazivao nakon što bi blokirao šut protivničkog igrača, uz čuveni uzvik "Not in my house!". Ovaj gest je postao simbol njegove odbrane i bio je omiljen među navijačima širom sveta.

Mutombo je ostavio neizbrisiv trag u svetu košarke svojim neverovatnim defanzivnim sposobnostima, ali i van terena kroz humanitarni rad i angažovanje u borbi protiv bolesti. Njegov uticaj na košarkaški svet je bio nemerljiv, a njegova smrt će zasigurno rastužiti mnoge ljubitelje ovog sporta.

Dikembe Mutombo će zauvek ostati upamćen kao jedan od najvećih igrača u istoriji košarke, a njegovo nasleđe će živeti kroz generacije ljubitelja ovog predivnog sporta.

BONUS VIDEO