IGRAO SA MICIĆEM, POSLUŠAO SAIGRAČE I UMALO NIJE OSTAO BEZ NOGE: Košarkaš imao na kraju puno sreće


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 03.10.2024 | 19:50


Sve je tek sada otkriveno.

Foto: www.profimedia.rs
IGRAO SA MICIĆEM, POSLUŠAO SAIGRAČE I UMALO NIJE OSTAO BEZ NOGE: Košarkaš imao na kraju puno sreće

Krioterapija, tretman koji se sve više koristi među sportistima radi bržeg oporavka mišića, može imati ozbiljne posledice, kao što je otkrio bivši košarkaš Brajant Danston. Tokom gostovanja na podkastu Šejna Larkina i Ilajdže Brajanta, Danston je podelio svoje dramatično iskustvo sa krioterapijom, koje je moglo da rezultira amputacijom njegove noge.

Danston je otkrio da su ga njegovi tadašnji saigrači Tibor Plajs i Alek Piters, u sezoni 19/20 u Efesu, nagovorili da isproba krioterapiju kako bi ubrzao proces oporavka mišića nakon napornih treninga. Iako je pristao na tretman, nije ni slutio kakve će posledice po njegovo zdravlje imati, a mogao je ostati bez noge.

Foto: www.profimedia.rs

Brajant Danston

Prvi tretman krioterapije bio je za Danstona šokantan doživljaj. Nakon samo tri minuta izloženosti ekstremno niskim temperaturama, nije bio u mogućnosti da sam izađe iz tretmanske mašine, a kada su ga izvukli, primetio je tamljenje kože i ljubičastu boju na delu levog stopala. Situacija se dodatno pogoršala u narednim danima, što je rezultiralo posetom lekarima u Nemačkoj.


Lekari su utvrdili da, ukoliko su promrzline dosegle kosti, Danstonu će biti potrebna amputacija noge. Srećom, operacija je bila uspešna, i Danston je izbegao ovu strašnu posledicu.

- Posle svakog treninga odem normalno na tuširanje i završavam tuširanje hladnom vodom da bih se osećao dobro za sledeći trening. To je neka moja stvar. Probao sam terapiju, ušao sam unutra i rekao "Čoveče, kako je hladno!", i zaista je bilo tako. Nisam osećao svoje telo. Ništa nisam osećao kako je vreme prolazilo, samo sam bio tamo - prisetio se Danston.

Danstonovo iskustvo jasno ukazuje na potencijalne opasnosti krioterapije i podseća nas da je važno da se ovakvi tretmani sprovode pod pažljivim nadzorom stručnjaka.

BONUS VIDEO