OTKRIVENI REZULTATI GLASANJA GENERALNIH MENADŽERA U NBA LIGI: EVO gde se nalazi Nikola Jokić! (FOTO)


IZVOR: Republika - 08.10.2024 | 17:41


Da li je srpski košarkaš potcenjen?

Foto: Profimedia
OTKRIVENI REZULTATI GLASANJA GENERALNIH MENADŽERA U NBA LIGI: EVO gde se nalazi Nikola Jokić! (FOTO)

Nikola Jokić, srpski košarkaš i centar Denver Nagetsa, ponovo je potvrdio svoj status najboljeg centra u NBA ligi osvojivši neverovatnih 87 odsto glasova u godišnjem izboru generalnih menadžera 30 NBA franšiza za najboljeg igrače po pozicijama. Ovaj izuzetan uspeh potvrđuje dominaciju Jokića ovom sportu.

Iza sebe je 29-godišnji as Denvera ostavio Kamerunca u reprezentaciji SAD Žoela Embida (Filadelfija) sa 10 i Francuza Viktora Vembanjamu (San Antonio) sa tri odsto glasova.

Najzanimljiviji detalj ovog izbora svakako je pad u broju glasova za neke od najvećih zvezda lige. Na primer, Stef Kari, plejmejker Golden Stejt Voriorsa, doživeo je značajan pad sa 63% na 23% glasova, dok je Nikola Jokić prošle godine osvojio 93% glasova, a ove godine "samo" 87%. Ovi padovi ukazuju na to da rukovodioci franšiza možda nisu u dovoljnoj meri uzeli u obzir partije ovih igrača sa Olimpijskih igara u Parizu pre glasanja.

Zanimljivo je da se ime mladog Luke Dončića, zvezde Dalas Maveriksa i reprezentativca Slovenije, pojavilo u tri navrata u ovom izboru. Dončić je izabran za najboljeg plejmejkera sa 37% glasova, zauzeo je peto mesto među bekovima sa 7% glasova, a na poziciji trojke deli drugo mesto sa Kevinom Durentom i Lebronom Džejmsom, svaki sa 17% glasova. Ovo jasno pokazuje da je Dončić postao jedan od najznačajnijih igrača u ligi i da je njegov uticaj sve veći.

Nikola Jokić i Luka Dončić su samo neki od igrača koji su potvrdili svoj izuzetan talenat i dominaciju u NBA ligi. Ovi rezultati jasno pokazuju da se košarkaški pejzaž menja, a nova generacija igrača preuzima lidersku ulogu u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Očekuje se da će njihov uticaj i dominacija samo nastaviti da rastu u narednim sezonama.

BONUS VIDEO